Annons
Nyheter

Nordkorea stänger Kaesong

Nordkorea avbryter allt arbete i industrizonen Kaesong, som delas med Syd. Nu ska 53 000 nordkoreanska arbetare tas ifrån zonen, som varit stängd sedan i onsdags. Sydkorea ser också tecken på en ny kärnvapenprovsprängning.
Nyheter • Publicerad 8 april 2013

Nordkorea drar tillbaka samtliga 53 000 arbetare från Kaesong, uppger den Nordkores statsstyrda nyhetsbyrå KCNA.

Landet kommer tillfälligt att ställa in all aktivitet i zonen och utreda om landet ska tillåta zonens fortsatta existens eller stänga den helt, säger Kim Yang Gon, sekreterare i Kommunistpartiets centralkommitté, i ett uttalande enligt KCNA.

Annons

Kaesong, där nordkoreaner arbetat i 123 sydkoreanska fabriker, är den sista symbolen för försoningsprocessen länderna emellan.

Tidigare i dag vädjade Sydkorea till Nord att öppna tillträde till den gemensamma industrizonen, som ligger på nordkoreansk mark. Hittills har 13 sydkoreanska företag redan tvingats att upphöra med produktionen sedan zonen stängdes i onsdags och sydkoreanerna hindrats komma in.

– Vi uppmanar Nord att omedelbart lyfta förbudet och ändra kurs för att bidra till att normal produktion kan upptas, sade regeringstalesmannen Kim Hyung-Suk.

Enligt Sydkoreas återföreningsminister Ryoo Kihl-Jae visar Nordkorea också tecken på att förbereda en provsprängning av en fjärde kärnladdning. Enligt Ryoo-Kihl-Jae finns rapporter om ökad aktivitet vid Nordkoreas största kärnanläggning.

– Det finns sådana tecken, sade Ryoo till politiker i ett utskott i parlamentet som bett honom bekräfta uppgifterna.

– Vi försöker utröna om det rör sig om verklig förberedelse för atomprovsprängning eller om det är en ploj för att öka pressen på oss och USA, sade han.

USA:s befälhavare i Sydkorea, general James Thurman, har ställt in en planerad resa till Washington i veckan på grund av de spända relationerna till Nordkorea.

Thurman skulle ha frågats ut i tre kongressutskott och där diskuterat USA:s svar på hoten från Pyongyang.

Det är den senaste demonstrationen av USA:s försiktighet efter den mer än månadslånga krigsretoriken från Nordkorea. USA har tidigare senarelagt provskjutningen av en långdistansrobot.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons