Nyheter

New York-bor trötta på ockupanter

I New York, där den antikapitalistiska Occupy Wall Street-rörelsen startade, börjar många tröttna på ockupanterna. Trycket ökar på borgmästaren Michael Bloomberg att tömma tältlägret i Zuccotti Park.
Nyheter • Publicerad 4 november 2011
Protester ur Occupy Wallstreet-rörelsen i New York.
Protester ur Occupy Wallstreet-rörelsen i New York.Foto: Bebeto Matthews

Bloomberg gick på torsdagen till hårt angrepp mot aktivisterna efter rapporter om att de agerar ordningsmakt i lägret och kör bort förövare, i stället för att tillkalla polisen. Rapporter om sexövergrepp, stölder och knarkhandel har fått Bloombergs tålamod med den sju veckor gamla antikapitalistiska aktionen att tryta.

"Uselt och skandalöst" beteende som gör alla "mindre säkra", sade borgmästaren om uppgifter om att gärningsmän jagas bort från lägret, ut i staden där andra kan falla offer för deras brott.

Stängde hamn

Det var i mitten av september som aktivisterna började bygga upp sitt läger nära New Yorks finanskvarter, för att protestera mot finansvärldens girighet och sociala orättvisor. Protesterna har sedan spritts över världen. Men medan protesterna till en början varit fredliga så har de på vissa håll urartat i våld och vandalisering. I Oakland i Kalifornien greps 80 demonstranter efter onsdagens demonstration, som bland annat fick USA:s fjärde största hamn att stänga. Åtta personer, fem civila och tre poliser, uppges ha skadats i sammanstötningar.

Vikande stöd

Arrangörerna i Occupy Oakland-rörelsen skyllde våldet på anarkister som nästlat sig in bland demonstranterna, men sådana rapporter bidrar till att stödet för Occupy-rörelsen dalar, vilket två opinionsmätningar som publicerades på torsdagen visar.

Tidningen New York Post hade en ledare på första sidan under rubriken: "NOG, herr borgmästare, det är dags att återta Zuccotti Park – och New Yorks värdighet". Tidningen uppmanar Bloomberg att vräka ockupanterna.

Historieprofessorn Michael Kazin vid Georgetown University sade att kravallerna i Oakland kan förse Bloomberg med en välkommen ursäkt att tömma lägret på Manhattan.

Tove Sundén
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.