Annons
Nyheter

Motiv saknas i finländskt skottdrama

Hundratals liv stod på spel när en 18-åring lade sig på ett hustak i finländska Hyvinge och började skjuta mot människor på måfå. Två ungdomar har dött, en polis är livshotande skadad och sex andra har skottskador.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2012
Foto: 

Gärningsmannen, en 18-årig Hyvingebo, har i polisförhör erkänt att han skjutit mot människor med ett gevär och ett salongsgevär, som han stulit ur ett vapenskåp hos en närstående person. Något motiv för sitt handlande har han inte uppgett, inte heller om han kände något av offren.

– Det finns inget som tyder på att något av offren skulle ha varit speciellt utvalt, säger polisens utredningsledare Mika Ihaksinen till nyhetsbyrån FNB.

Annons

Skotten avlossades från ett hustak i Hyvinge vid tvåtiden på natten till lördagen. Den unge mannen greps utan dramatik på morgonen. I samband med gripandet hittades också vapen.

Dämpad examen

På examensdagen i yrkesskolan Hyria kommer det att saknas två elever som var jämnåriga med gärningsmannen.

– Examensfesten arrangeras förstås, men examensdagen blir säkert annorlunda. Sannolikt håller vi en tyst minut till minne av dessa elever, säger skolans rektor Jarno Tuimala till Ilta-Sanomat.

En 16-årig flicka som blev vittne till skottlossningen har för tidningen beskrivit vad hon upplevde.

– När skott hördes, trodde jag först att det rörde om något slags raketer. Sedan sprang en man fram till oss och bad oss ringa efter ambulans med handen för ena ögat som det rann mycket blod från.

"Dränkt i blod"

Först då började det gå upp för flickan att någon sköt. Sedan hördes fler skott och en kvinnas skrik.

– Jag vände sig om för att titta efter. Kvinnan föll till marken med ryggen dränkt i blod.

På Mejlans sjukhus i Helsingfors vårdas en 23-årig skottskadad poliskvinna vars tillstånd är allvarligt enligt överläkaren Eero Hirvensalo. De övriga sex patienterna är utom livsfara men behöver vård för skottskador.

Annons

Inrikesminister Päivi Räsänen säger till FNB att hon är skakad av händelsen som sådan, men även för att det bland offren fanns kompisar och bekanta till hennes barn.

Hon säger att skottdramat kommer att uppmärksammas i den pågående översynen av vapenlagen. Även reglerna för vapenförvaring granskas.

President Sauli Niinistö och andra politiker framförde under dagen sitt deltagande till anhöriga och närstående.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons