Annons
Nyheter

Mobil misstänks för flygkrasch

En hittills hemlig rapport pekar på att en mobil kan ligga bakom en flygkrasch.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2011
Foto: 

Det är det internationella flygorganet Iata som hittat 75 incidenter där mobiltelefoner pekas ut som misstänkta olycksorsaker.

152 transportbolag tillfrågades om åren 2003-2009 och de berättar om problem med planens autopilot eller landningsställ (26 fall), navigationssystem (17), kommunikationssystem (15) och elektroniska varningssystem (13).

Annons

Det har varit svårt att knyta mobilanvändningen till tillbuden och olyckorna, men tester har visat att Ipad är det värsta hotet mot flygsäkerheten, följd av Iphone och Blueberry-telefoner.

I ett fall berättas om hur autopiloten slogs ut på ett plan som flög på 1300 meters höjd. När kabinpersonalen kollade om någon ombord använde elektronisk utrustning, visade sig en passagerare ha mobilen igång och tre andra arbetade med varsin ipod.

I ett annat fall störtade ett plan på Nya Zeeland intill landningsbanan och åtta personer omkom.

Sett till antalet flygningar under de kontrollerade sex åren är förstås 75 större eller mindre olyckor en försvinnade liten andel. Moderna plan uppges också vara bättre skyddade mot mobilernas radiovågor, men det är fortfarande ett brott i många länder att inte stänga mobilen under flygning.

Mikael Anjou
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons