Annons
Nyheter

Misstänkt identifierad i Boston

Polisen har identifierat en misstänkt person i samband med bombdådet i Boston. Enligt tidiga uppgifter var också en person gripen, något som senare dementerades av polisen.
Nyheter • Publicerad 17 april 2013
Foto: 

Myndighetspersoner i Boston meddelar att de ska hålla en presskonferens klockan 23 svensk tid, klockan 17 lokal tid i Boston.

Genombrottet ska ha kommit från bland annat videoupptagningar från en butik i målområdet för maratonloppet, uppger CNN, som hänvisar till både federala poliskällor och källor inom Bostonpolisen.

Annons

Tv-bolaget CBS rapporterar att polisens viktiga spår kom från videobilder som togs några minuter innan bomberna detonerade. Tidningen Boston Globe rapporterar att en övervakningskamera från varuhuset Lord & Taylor nära brottsplatsen har gett polisen tydliga bilder över händelseförloppet.

En polis uppger att den misstänkte bar en svart väska på platsen för den andra bomben vid Boylston Street, och att den misstänkte troligen lade ned väskan, rapporterar Boston Globe.

För Bostonpolisen handlar utredningen om "den mest komplexa brottsplatsen vi har haft i vår avdelnings historia", säger kommissarie Ed Davis till nyhetskanalen CNN. Efterhand identifieras föremål som förmodligen har med explosionerna att göra.

Den federala polisen FBI som leder utredningen vill ännu inte uttala sig detaljerat om vad som använts för att detonera sprängladdningarna. Men bilder har släppts på ett kretskort, vad som tycks vara ett batteri och det förstörde locket till en tryckkokare.

- Bland de föremål vi samlat in finns delar av svart nylon, som kan komma från en ryggsäck, och vad som verkar vara delar av kullager och spikar, som antagligen förvarats i en tryckkokare, säger Richard DesLauriers, FBI-chef i Boston.

Föremålen har skickats till FBI:s laboratorium i Virginia, där tekniker ska försöka rekonstruera dem.

Många av de över 176 skadade har fått lämna sjukhusen. Omkring 70 vårdas fortfarande på sjukhus och för 24 av dem är tillståndet livshotande.

- Det är en rad vassa föremål som vi har hittat i deras kroppar, förklarar George Velmahos, chef för traumaenheten vid Massachusetts allmänna sjukhus.

Han tror att sprängladdningarna var lågt placerade och att det därför uppstod många benskador. Av de skadade kommer många att behöva långvarig rehabilitering.

De tre dödsoffren är nu identifierade. Det är 8-årige Martin Richard, 29-åriga Krystle Campbell och en kinesisk student vid Boston University.

Annons

En bild på 8-åringen som håller upp ett nedtecknat fredsbudskap omgivet av hjärtan har redan fått symbolisera tragedin över hela världen.

- Jag kan inte tro att det här har hänt. Hon var den bästa, du kan inte önska dig en bättre dotter, säger Krystle Campbells mamma Patty.

På torsdagen deltar president Barack Obama i en minnesstund för offren i Boston.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons