Annons
Nyheter

Minst 38 döda i rysk sjukhusbrand

En eldsvåda har krävt minst 38 dödsoffer när ett mentalsjukhus brann ner utanför Moskva i natt. Elden bröt ut i taket och spred sig snabbt ner genom sjukhuset som ligger i staden Ramenskij, tolv mil norr om Moskva.
Nyheter • Publicerad 26 april 2013

Branden som bröt ut vid ett natten till fredagen, svensk tid orsakades, av en elektrisk kortslutning och de flesta patienterna dog i sömnen, uppger polisen.

– En sköterska såg att det brann i ändan av en korridor sedan larmet gått. Hon försökte släcka men det var förgäves, säger anställd vid räddningsmyndigheten till RIA Novosti.

Annons

Galler spärrade fönstren till patienternas rum och flera patienter kämpade för livet för att ta sig ut via sjukhusets entré, berättar ett vittne. Andra patienter dog utan att ha kommit upp ur sina sängar.

– Tre människor överlevde, en sköterska och två patienter som sköterskan tog ut ur byggnaden, säger Oleg Salagaij vid hälsodepartementet i Ryssland.

Bränder vid ryska statliga anläggningar som sjukhus, vårdanläggningar för narkotikamissbrukare och hem för gamla har orsakat ett stort antal dödsoffer de senaste åren. Över 12 000 människor omkom i ryska bränder under 2011 och ytterligare 7 700 dog de åtta första månaderna i fjol. Dödligheten i eldsvådor är högre i Ryssland än i västvärlden, inklusive USA. Olyckorna har väckt frågor om säkerheten och förhållandena på inrättningarna.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons