Ministrar ense om jordbruksreformen
I kompromissen ingår bland annat det skogsundantag som Sverige vill få in för att fler svenska lantbrukare ska kunna få det direktstöd som öronmärkts av miljöskäl.
Under onsdagen hoppas Irland nå en slutlig överenskommelse med EU-parlamentet. Enligt EU-fördraget måste den nya jordbrukspolitiken antas gemensamt av ministerrådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen och förhandlingarna har varit långa och besvärliga. Irlands jordbruksminister Simon Coveney medgav efter nattens uppgörelse att det återstår en del svåra frågor att lösa.
– Jag förutspår inte att det kommer att bli enkelt, det blir det inte, sade han om de fortsatta förhandlingarna.
Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) räknade dock med att förhandlingarna ska slutföras under onsdagen.
– Parlamentets representanter har varit med oss under de här dagarna, och jag hoppas och förutsätter att man kommer överens under morgondagen, säger han till TT.
Eskil Erlandsson är nöjd med att ha fått gehör för de särskilda omständigheter som finns i Sverige med dominerande skogsmark och traditionella hagmarker.
– Vi har lyckats få in en anpassning av de miljövillkor som ska gälla och det innebär bland annat betydande minskat regelkrångel för såväl bonden som för administrationen och för den som ska kontrollera, säger han.
– Jag är också glad över att vi fått till en ökad djurvälfärd och att det är en prioritering i jordbrukspolitiken.
Sveriges jordbruksminister välkomnar också att krav på ökade marknadsregleringar, inte minst från medlemsländer i södra Europa, har stoppats.
Han medger att det finns enskildheter som han är mindre belåten med.
– Men som helhet är jag nöjd, glad över att vi fått de anpassningar som passar de nordiska och skandinaviska förhållandena, som är lite annorlunda.