Militär hjälp ska bli civil
Först meddelade Lars Ohly att han hoppat av. Sen kallade Fredrik Reinfeldt till presskonferens och mötte pressen med Mona Sahlin vid sin högra sida och Peter Eriksson på sin vänstra.
– Vår ambition är att föra Sveriges närvaro i Afghanistan från en stridande till en mer stödjande roll, sade Reinfeldt.
– Det här är ett gemensamt åtagande, betonade Sahlin.
Bakom den nya blocköverskridande uppgörelsen om Sveriges insats i Afghanistan står M, FP, C, KD, S och MP.
Dokumentet bygger på slutsatserna från FN-mötet i Kabul i juni. Där enades de 47 insatsländerna i den multinationella styrkan Isaf och president Hamid Karzais regering om ett mål: 2014 ska afghansk polis och militär ta över ansvaret för säkerheten i landet.
De sex partierna är överens om att kraftigt öka den civila hjälpen. Biståndsminister Gunilla Carlsson ska leda en arbetsgrupp med sex partier.
Två räddningshelikoptrar med personal skickas till Afghanistan. En civil befälhavare tillsätts nästa år.
Sverige kommer att ha kvar 500 Isafsoldater åtminstone under 2011. Från 2012 ska de successivt övergå från att själva strida mot talibaner och kriminella rövarband till att stödja och utbilda afghanska regeringsförband. Fyrtio svenska officerare i OMLT-teamet är redan i dag mentorer i en afghansk armébataljon.
”Ambitionen” är att Sveriges militära insats, i linje med Kabuldokumentet, helt ska ha bytt inriktning 2014. Men det förutsätter att afghansk militär och polis klarar att upprätthålla säkerheten på egen hand.
– Läget på marken måste ytterst avgöra, betonade Reinfeldt.
Alla tre framhöll hur viktigt det är att svenska soldater som riskerar sina liv i FN-tjänst har brett politiskt stöd. Inte minst nu när Sverigedemokraterna sitter i riksdagen och regeringen inte längre har egen majoritet.
– Frågor om krig och fred lämpar sig ovanligt dåligt för att lämnas åt hoppande majoriteter i riksdagen, sade Peter Eriksson.
Sexpartiuppgörelsen ska ligga till grund för den proposition som regeringen lämnar till riksdagen på torsdag.