Nyheter

Många döda i två T-baneexplosioner

Minst 35 människor dödades i två sprängdåd mot tunnelbanestationer i Moskva på morgonen. Det första inträffade ombord på ett tåg vid Lubjankastationen, det andra vid Park Kulturij. Polisen misstänker självmordsbombare.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2010
Foto: 
En brandman nära ingången till Lubyankastationen i Moskva som skakades av en explosion på måndagsmorgonen. Foto: TT Foto: TT
En brandman nära ingången till Lubyankastationen i Moskva som skakades av en explosion på måndagsmorgonen. Foto: TT Foto: TTFoto: 

MOSKVA. Minst 35 människor dödades vid sprängattentaten mot två tunnelbanestationer i Moskva nu på morgonen.

Båda orsakades av kvinnliga självmordsbombare, enligt flera källor.

Den första explosionen inträffade ombord på ett tåg på Lubjankastationen och den andra vid stationen Park Kulturij. Utöver dödsoffren har ett tjugotal människor skadats.

Åklagare har inlett en brottsutredning om "terrorism", och flera källor rapporterar att det var två kvinnliga självmordsbombare som utlöste sprängladdningarna.

Ingen har tagit på sig dådet ännu, men misstankar lär riktas mot grupper i norra Kaukasus.

Svenska ambassaden i Moskva hade strax före klockan åtta svensk tid inte någon information om huruvida någon svensk medborgare har drabbats av tunnelbaneexplosionerna eller ej.

– Nationaliteter är inte kända än, vare sig på skadade eller döda, så det är för tidigt att säga men vi kommer naturligtvis att försöka få fram den informationen så snabbt som möjligt, säger Torbjörn Sohlström, minister vid ambassaden.

Explosionerna inträffade mitt under morgonrusningen.

– Vi fick reda på det här via ryska nyhetsbyråer och medier nu på morgonen och vi vet inte mer än vad som framgår av den informationen för tillfället. Vi får se vad som händer under dagen. Vi följer naturligtvis utvecklingen, säger Torbjörn Sohlström.

Martin Strandberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.