Annons
Nyheter

Luftrummet krymper i Europa

En större del av luftrummet över Europa stängs. På lördagen beslöt spanska myndigheter att utvigda sitt beslut till sju flygplatser.
Nyheter • Publicerad 17 april 2010

STOCKHOLM. Nu berör stängningen trafiken på sju flygplatser i Spanien, rapporterar AFP. Flygplatserna hålls stängda minst till klockan 12 söndag i Bilbao, Asturias, Santander, San Sebastian, Pamplona, Vitoria och Logroño.

Under natten till lördagen har vulkanen Eyjafjallajökul på södra Island haft kraftiga utbrott med större mängd aska som följd. Samtidigt har starka vindar i olika riktningar gjort att rökplymen från vulkanen växt på bredden.

Annons

Luftrummet över Sverige kommer förmodligen vara stängt under hela morgondagen.

– Det finns inget som tyder på någon ljusning, säger Björn Stenberg vid LFV:s pressjour till TT.

Restriktionerna innebär att LFV inte utfärdar några färdtillstånd för så kallade instrumentflygningar, som är de vanligaste inom flyget. Fortfarande kan en pilot fatta egna beslut och flyga visuellt utan instrument. Då måste dock piloten flyga på en lägre höjd än 6 000 meter.

De flygplan och helikoptrar som ändå väljer att flyga riskerar att få motorerna förstörda på grund av askan som finns på alla höjder.

En meteorolog vid den isländska vädertjänsten uppger enligt AFP att den rådande vindriktningen innebär att vulkanaskan kan komma att fortsätta spridas mot Europa i fyra–fem dagar.

SAS ställer in alla avgångar under lördagen och söndagen till, från, mellan och inom de nordiska länderna. Flygbolaget har också flygplan i exempelvis New York som inte kan flyga hem. Enligt SAS är det inte aktuellt att flyga resenärerna närmare Norden, till de få öppna flygplatserna i Europa.

British Airways har beslutat att ställa in alla kortdistansflygningar under söndagen. Det gäller alla turer till europeiska destinationer, samt inrikesturer. Beslut om långdistansflygen fattas senare.

Flygplatserna i Paris håller stängt åtminstone fram till klockan åtta på måndag morgon.

Hotellen i Europa höjer sina priser när hundratusentals strandsatta flygpassagerare behöver tak över huvudet.

I Amsterdam i Nederländerna har rumspriserna fördubblats och de har exploderat i Köpenhamn, rapporterar Politiken. Till exempel har Quality Hotel Airport Dan höjt priset med 40 procent till motsvarande över 1 600 svenska kronor.

Annons

I många städer i Asien är det nu svårt att hitta lediga hotellrum eftersom många turister blivit strandade. I Singapore ställdes 22 flygturer in bara på lördagen.

USA:s militär har fått omdirigera många plan, bland annat sådana som flyger ut skadade från Afghanistan och Irak, uppger en talesman för Pentagon. Även Bosnien, Estland, Kroatien, Lettland, Polen, Serbien och Österrikehar nu stängt hela eller delar av luftrummet.

Den europeiska samordningsmyndigheten Eurocontrol tror att 6 000 flygturer kan bli av i Europa i dag, mot normalt 22 000 på en lördag.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons