Annons
Nyheter

Lena Ek: Vi har enorma problem

Tiden för världens länder att komma överens om ett klimatavtal håller på att rinna ut. Idag är sista dagen för FN:s klimatmöte i Doha, men motsättningarna är stora. "Vi har enorma problem", säger miljöminister Lena Ek.
Nyheter • Publicerad 7 december 2012

– Vi har enorma problem. Framför allt med Ryssland, Ukraina och till viss del även med Polen. Även Kina är problematiskt som hela tiden sätter upp villkor för hur förhandlingarna inför Durbanprotokollet ska gå till, säger miljöminister Lena Ek (C) till TT.

Innan länderna kan börja diskutera framtidens klimatstrategier måste gamla förhandlingsspår samt Kyoto-protokollet vara på plats. Men inför mötets sista dag har deltagarna inte ens lyckats lösa dessa saker.

Annons

Trots det magra resultatet vill Lena Ek inte kalla mötet för ett misslyckande.

– Vi för diskussioner i en konstruktiv anda och vi börjar nu se en del färdigskrivna texter, men det går långsamt och alla är väldigt trötta.

TT: Du har fått kritik för att ha haft för låga ambitioner inför mötet, hur ser du på det?

– Det är en stor skillnad på diskussionen i Sverige och situationen här på mötet. Här har Sverige en väldig respekt och mycket goda relationer till bland andra ö-nationerna.

Stötestenen är framför allt de rika ländernas ekonomiska stöd till den fattiga delen av världen för att dessa länder ska kunna ha råd med att växla över till en mer hållbar energiförsörjning.

Utvecklingsländerna säger att de behöver minst 60 miljarder dollar, motsvarande närmare 400 miljarder kronor, fram till 2015, men vare sig USA eller Europa har velat presentera några konkreta löften.

– De politiska förhandlarna måste förstå att klimatet förhandlar inte. Detta handlar om människans överlevnad, säger Kumi Naidoo, chef för miljöorganisationen Greenpeace.

Ett annat problem som delegaterna måste lösa på klimatmötet är vad som ska hända med de 13 miljarder ton växthusgaser som olika länder fick tilldelade till sig som kvoter 1997, i samband med det första Kyoto-protokollet, men som aldrig har utnyttjats.

Polen och Ryssland använde aldrig sina kvoter fullt ut och vill nu spara dem för framtida bruk, något de flesta andra länder motsätter sig.

Klimatförhandlingarna går trögt. Men på fredagseftermiddagen ser ändå Svante Axelsson, generalsekreterare för naturskyddsföreningen, en liten ljusning.

Annons

– Jag har hört att det rör sig lite i olika frågor, inte minst när det gäller det andra Kyoto-avtalet, säger han på telefon från Doha till TT.

Enligt Axelsson ska det finnas ett kompromissförslag om EU:s syn på överskott av sina egna statliga utsläppsrätter.

– Det sägs att det finns ett kompromissförslag som det förhandlas om nu. Löser man upp en bit kan det leda till att andra frågor blir lösta.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons