Annons
Nyheter

Lättnad i Sverige efter dödsbesked

Svenska politiker uttrycker lättnad efter beskedet att Usama bin Ladin dödats av amerikanska styrkor i Pakistan. Säpo analyserar nu om bin Ladins död kan påverka hotbilden mot Sverige.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2011

Utrikesminister Carl Bildt har kommenterat Usama bin Ladins död på nätverkssajten Twitter. "En värld utan Usama bin Ladin är en bättre värld. Hans hat var ett hot mot oss alla", skriver han.

– Att man har lyckats komma åt bin Ladin är ett bevis för hur kraftigt försvagat al-Qaidas globala nätverk är i dag. Det är sönderslaget, säger Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt.

Annons

Han framhåller att det hade varit önskvärt om bin Ladin hade kunnat gripas och ställas inför rätta.

– Vad jag förstår valde han och hans närmaste män att göra motstånd. Nu blev det så här, och det får man acceptera. Men det bästa hade givetvis varit att han ställts inför rätta, säger Juholt.

– Man ska komma ihåg att bin Ladin inte var någon religiös ledare. Han har mördat betydligt fler muslimer än kristna. Han var en ond ledare för ett ont terrornätverk, säger Håkan Juholt.

Folkpartiledaren Jan Björklund ser bin Ladins död som ett stort framsteg för världssamfundet.

– Världens farligaste terrorist är borta från scenen, säger Björklund.

Att bin Ladin gick i fällan just den här våren då demokratirörelsen i arabvärlden är på frammarsch ser Björklund som betydelsefullt.

– Under lång tid har den islamistiska extremismen varit ett alternativ för unga kritiska oppositionella i arabvärlden. Nu försvagas extremismen samtidigt som demokratirörelsen stärkts. Sammantaget är det en väldigt positiv utveckling.

Säkerhetspolisens (Säpos) bedömning är att Usama bin Ladins död inte påverkar hotbilden mot Sverige eller svenska intressen i nuläget.

– Vår bedömning just nu är att hotet inte har ökat. Men vi följer mycket noga vad som händer och arbetar för att kunna göra en mer ingående analys, säger Anders Thornberg, tillförordnad chef för Säpo, till TT.

Säpo har bland annat haft kontakt med internationella samarbetspartners efter att bin Ladin dödats.

Annons

– Vi använder alla upptänkliga källor vi kan, egna och öppna källor. Vi behöver mer information för att kunna dra slutsatser om vad det här innebär på både kort och lång sikt, säger Thornberg.

Främst är det nu amerikanska intressen i Sverige som står i fokus.

– Vi ser över skyddsåtgärder avseende amerikanska intressen i Sverige. Det gör vi tillsammans med amerikanska myndigheter och berörda polismyndigheter, säger Thornberg.

Han vill inte gå in närmare på vilken typ av åtgärder det rör sig om.

TT: Det gäller alltså enbart amerikanska intressen?

– I nuläget, ja. När vi har gjort vår analys, som vi arbetar fortlöpande med, får vi se om det även kan beröra andra intressen.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons