Annons
Nyheter

Lättnad i Boston efter gripandet

Den misstänkte för attentatet mot maraton i Boston, 19-årige Dzjochar Tsarnajev, greps i natt. 19-åringen fördes svårt skadad till ett sjukhus i Massachusetts. Bröderna Tsarnajev är kända hos polisen sen tidigare.
Nyheter • Publicerad 20 april 2013
Bilden visar en polisman i Boston, som just fått reda på att den andre attentatsmannen har gripits.
Bilden visar en polisman i Boston, som just fått reda på att den andre attentatsmannen har gripits.Foto: Julio Cortez

Gripandet efter tips från en boende på Franklin street i Watertown, som såg blodspår i närheten av båten Tsarnajev låg gömd i. När Watertownbon lyfte på presenningen såg han en blodig man ligga i aktern, rapporterar BBC.

Hur länge den misstänkte hade legat i båten är inte klart.

Annons

En familj om tio personer som bodde i ett hus på tomten evakuerades och polisen använde en robot för att lyfta på presenningen.

– Vi följde honom också med en värmekänslig kamera i vår helikopter. Han var försvagad av blodförlust, antagligen från skador han fått kvällen innan, säger David Procopio på Massachusetts delstatspolis till CNN.

Enligt Bostonpolisen blev den 19-årige Dzjochar Tsarnajev skadad redan i samband med skottlossningen mot polisen då hans bror, 26-årige Tamerlan Tsarnajev, dödades.

– Vi vet att han inte tog sig direkt till båten, förklarade polischefen Ed Davis på presskonferensen efter gripandet.

Polisen uppger också att den misstänkte "är allvarligt skadad" och befinner sig på sjukhuset Beth Israel Deaconess där han får vård.

– Det utbröt skottlossning och jag vet inte om han träffades, sade Ed Davis.

Genombrottet i jakten på de misstänkta maratonbombarna ledde till jubel och lättnad bland de hårt pressade Bostonborna.

President Barack Obama hyllade Bostonpolisens insatser i jakten på attentatsmännen.

– Polisen har agerat mycket professionellt, sade presidenten under en presskonferens i Vita Huset.

Obama sade också att det fortfarande finns många obesvarade frågor, bland annat om de två männens motiv.

Annons

– Offren för attacken behöver få svar, sade presidenten.

Bröderna Tsarnajev misstänks ha genomfört måndagens attack där tre personer dödades och 176 skadades.

Över 9 000 poliser, helikoptrar och pansarfordon deltog i jakten på bröderna.

Redan 2011 hördes Tamerlan Tsarnajev av FBI, på begäran av en utländsk regering, okänt vilken, uppger en poliskälla för nyhetsbyrån Reuters.

Samtalen ledde inte vidare och ärendet "lades på hög", enligt källan som begärt att få vara anonym.

Att Tsarnajev-familjen funnits på amerikanska myndigheters radar redan två år innan bombattentatet kommer säkerligen väcka frågor om dådet kunnat undvikas.

– Generellt sett brukar det vara så att om man har indikationer på att mer kunde ha gjorts är det besvärligt i efterhand. Så var det till exempel med Breivik på Utøya, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på FOI.

Han tror att polisen och FBI kommer att kritiseras.

– Å andra sidan är kan det ha varit uppgifter som det inte gick göra att något på. Det är inte heller i USA olagligt att vara radikal muslim, det som är olagligt är att ägna sig åt terroristaktiviteter, säger han.

Att en av de misstänkta för bomberna tagits levande får också stor betydelse, tror Mike Winnerstig.

Annons

– Det kommer innebära att man får möjlighet att förhöra honom och få reda på motivet till attentatet, som för mig framstår som väldigt oklart just nu. Det är naturligtvis en stor framgång.

Amerikanska myndigheter har bett Interpol om hjälp att samla in information från organisationens 190 medlemsländer om bomber liknande dem som användes vid Boston Marathon.

Förfrågan tros vara ett sätt för USA:s rikspolis FBI att försöka ta reda på om de båda bröderna kan ha kopplingar till andra grupper eller attacker i andra länder.

Mike Winnerstig har själv bott i Cambridge, strax utanför Boston, och tror att bomberna kommer att sätter djupa spår.

– Känslan kommer att vara dramatisk förändrad. Har det hänt en gång så kan det hända igen, kan folk tycka. Det tog nästan tio år för New York-borna att komma ner i varv efter 11 september. Det här var en mindre smäll, men den kommer att leda till att attityd, anda och stämning är annorlunda ett bra tag framöver.

TT-AFP
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons