Annons
Nyheter

Kronprinsen kan ha varit terrormål

Kronprins Frederik skulle till Jyllands-Posten samma dag som de misstänkta terroristerna skulle slå till mot tidningen, enligt danske åklagaren. De tre misstänkta svenskarna och en tunisier nekar till allt.
Nyheter • Publicerad 13 april 2012

I förhör med svenska Säpo har en av de åtalade, en 39-åring, bekräftat att det fanns en plan på att attackera Jyllands-Postens redaktion. I förhöret ska han bland annat ha sagt att han tyckte att det kändes svårt att sladdra på sin bästa kompis.

Men under dagens förhandling i Glostrup uttryckte han sig annorlunda: De hade bara diskuterat ett hypotetiskt attentat. Gick det att genomföra? Och i så fall hur?

Annons

Det kom aldrig längre än till diskussioner om hur möjligt det var att genomföra ett attentat. Några planer på att faktiskt genomföra någonting hade de aldrig haft, hävdade den 39-årige mannen.

Under rättegången berättade åklagaren Henrik Plähn att årets nykomling i dansk idrott skulle koras i tidningshuset vid Rådhusplatsen samma dag som attacken skulle äga rum.

Kronprins Frederik var en av de inbjudna gästerna till galan, och det har spekulerats om att han var målet.

– Men vi tror inte att kronprinsen var terroristernas mål nummer ett, säger Plähn.

De fyra åtalade – tre svenskar och en tunisier – kom till domstolen i Glostrup utanför Köpenhamn i morse. Precis som tidigare nekade alla till brott, rapporterar danska tidningen BT.

Den danska statsåklagaren Gyrithe Ulrich bedömer målet som det allvarligaste i raden av avslöjade terrorplaner efter Jyllands-Postens publicering av Muhammedteckningarna.

– Det är ett allvarligt terrormål och kanske allvarligare än alla de andra terrormål vi haft, eftersom vi den här gången var närmare att attentatet skulle genomföras, säger hon till Sveriges Radio.

Advokat Thorkild Höyer, som försvarar en av de åtalade, är kritisk mot att utredningen har tagit så lång tid. Orsaken är dåligt fungerande samarbete mellan svensk och dansk polis, menar han.

– Det har tagit lång tid för dansk polis att få handlingar från svensk polis. Det finns fortfarande handlingar som svensk polis inte velat överlämna av hänsyn till det ni i Sverige kallar sekretessen, säger han till TT.

Hans 31-årige klient säger sig vara oskyldig och hävdar att han inte känt till några planer på terrorattentat mot Jyllands-Posten.

Annons

31-åringen och de andra tre åtalade är anklagade för att ha planerat att döda så många som möjligt på tidningsredaktionen som hämnd för Jyllands-Postens publicering av de så kallade Muhammed-teckningarna. Männen har suttit häktade i mer än ett år.

Utredningens svenska del leds av kammaråklagare Ronnie Jakobsson vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål. Han slår helt ifrån sig advokatens uppfattning om dåligt samarbete och svensk långsamhet.

– Jag vet inte varför det har tagit så lång tid, men det har i alla fall inte berott på dåligt samarbete, säger Jakobsson.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons