Annons
Nyheter

Kritik mot polisinsats på Utöya

Första polisinsatsen på Utöya mot massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik var kaotisk. Målsägarbiträdet Mette Yvonne Larsson var starkt kritisk mot ingripandet under rättegången som fortsätter i Oslo i dag.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2012
Foto: Varfjell, Fredrik

Redan under det första polisvittnesmålet står det klart hur kaotisk den första polisinsatsen mot Breivik blev.

De båda poliserna som kommer till stranden på fastlandet mittemot Utöya vet inte riktigt vad de ska ta sig till. De ser rök och eld på Utöya, de ser träbåten Reiulf driva i land med skräcklagna ungdomar ombord, och de hör skottlossning på ön. Men all energi tycks enligt det icke namngivna polisvittnet gå ut på att bereda vägen för beredskapsstyrkan; stoppa trafiken på huvudvägen och skaffa fram båtar. Tidigare har det framkommit att man ska invänta styrkan och inte ge sig i väg mot Utöya på egen hand.

Annons

Men beredskapsstyrkan är av inte helt utredda orsaker långt därifrån, på Storöya en halvmil längre norrut. Polismannen får order om att skicka en båt dit för att hämta beredskapsstyrkan. Detta försenar insatsen betydligt.

Samtidigt som han får veta att en person meddelat per mobil att han ger sig hör polismannen ny skottlossning på ön.

Efter hand får dock de båda poliserna ordning på arbetet och börjar förbereda för att ta emot skadade på land. De får också höra att en person har gripits av beredskapsstyrkan.

Först därefter får poliserna tag i en båt och beger sig mot Utöya. De plockar upp två ynglingar som simmat från ön ur vattnet men fortsätter mot Utöya för att hjälpa till.

Målsägandebiträdet Mette Yvonne Larsen som har samordnande ansvar för en rad målsägare, bland dem efterlevande till dödsoffren, ansätter polismannen hårt, frågorna haglar:

Varför försökte ni inte ta er över till Utöya? Visste ni inte att det fanns båtar att hyra alldeles intill? Försökte ni inte ta reda på det?, var några av frågorna, som polisvittnet svarade enstaviga nej på.

Domaren Wenche Elizabeth Arntzen ingrep flera gånger och påpekade att det var ont om tid och en del av målsägandebiträdenas frågor ska utredas av den så kallade 22 juli-kommissionen.

Efteråt var målsägandebiträdet Thorsteinn Skansbo rasande.

– Det är oacceptabelt och respektlöst att domaren försöker stoppa vittnesutfrågningen. Detta är många anhörigas enda chans att få den här frågan utredd och vi vet i dag inte något om vad kommissionen utreder och kommer fram till. Nu måste vi diskutera med våra kolleger om hur vi ska gå vidare, sade han till Verdens Gang.

Även Larsen var missnöjd och sade att man fått mängder av reaktioner från klienter som kräver besked om varför polisen inte ingrep tidigare.

Annons

Senare, under insatsledaren Håvard Gåsbakks, vittnesmål framkommer fler uppgifter om hur Breivik uppförde sig vid gripandet.

När insatsstyrkan såg Breivik nära Utöyas sydspets uppmanades han att lägga i från sig vapnen och lägga sig på marken.

– Det är inte er som jag ska skjuta, jag ser er som mina bröder. Detta är en statskupp, jag ska rädda Norge från islamiseringen, sade han till polismännen enligt Verdens Gangs direktrapportering.

– Han sade också att det fanns tre celler; en i Oslo, en på Utöya och en tredje cell. Då fick jag kalla kårar och kände att terrorn slagit till i Norge. Jag bad dem centralt att slå rikslarm, berättade Gåsbakk vidare.

När Breivik något senare ber att få ett plåster för ett skrubbsår på fingret får han ett rakt svar av Gåsbakk:

– Du får inget plåster av mig. Se dig omkring, det har ingen hög prioritet.

Breivik kommenterade själv gripandet efter vittnesmålet och sade att han valde mellan att "kämpa till döden" eller låta sig tas levande för att i stället "inleda den propagandafas som jag befinner mig i nu". Han sade också att han uttryckt sig med omsorg för att insatsstyrkan inte skulle skjuta honom direkt efter att de sett de döda.

Louise Löfgren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons