Annons
Nyheter

Koldioxidutsläppen slår alla rekord

Koldioxidutsläppen i världen fortsätter att öka dramatiskt. I fjol sattes ett nytt rekord med 33 miljarder ton.
Nyheter • Publicerad 21 september 2011
Foto: Erik Svensson

Orsaken är den ofantliga ökningen i Kina. På tio år har de kinesiska utsläppen mer än fördubblats.

Det framgår av en ny rapport från EU-kommissionen och den holländska expertbyrån Netherlands Environmental Assessment Agency. Siffrorna visar utsläppen från förbränning av fossila bränslen och cementproduktion.

Annons

I fjol släppte Kina ut hisnande 8 950 miljoner ton koldioxid, vilket placerar landet i en klass för sig. Tvåan USA har halkat långt efter med 5 250 miljoner ton. Därefter följer EU, Indien, Ryssland och Japan med 4 050, 1 840, 1 750 och 1 160 miljoner ton vardera.

EU och Ryssland har minskat sina utsläpp sedan 1990, med sju respektive 28 procent, medan Japan i princip legat stilla på samma nivå. USA har ökat sina utsläpp med fem procent sedan 1990, men minskat dem om man räknar från 2000.

Räknar man utsläpp per capita ligger USA fortfarande mycket högt, drygt 16 ton per person och år, men Kina är raskt på väg ifatt även här. I fjol var de kinesiska utsläppen 6,8 ton per capita, lägre än USA men högre än Sverige, Italien, Spanien och Frankrike.

Slutsatsen blir att utvecklingen i Kina håller på att bli helt avgörande för om klimathotet ska kunna åtgärdas. De utvecklade ländernas andel av utsläppen har nu sjunkit till under 50 procent.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons