Annons
Nyheter

Klimatförändringar skapar våld

När klimatet har förändrats under mänsklighetens historia har våldet ökat.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2013
Isberg vid Grönland.
Isberg vid Grönland.Foto: 

Den slutsatsen dras i en ny analys som utförts av forskare vid Princeton University och University of California i USA. Forskarna, som redovisar sina rön i Science, har gått igenom en lång rad historiska konflikter från istidens slut fram till våra dagar.

Konflikterna och våldet utgörs inte bara av krig i generell bemärkelse utan omfattar också inbördeskrig, upplopp, etniska rensningar, massförflyttningar, sammanbrott, mordfrekvenser, överfall och våldtäkter.

Annons

Den europeiska historien kan duga som exempel. Perioder med kyla har ofta sammanfallit med våldsamma händelser, som romarrikets expansion och likaså dess kollaps, samt folkvandringarna runt år 500, digerdöden och svälten under 1300-talet, trettioåriga kriget på 1600-talet, och utvandringen till Amerika under 1800-talet.

Forskarna hittade också belägg för att mayarikets kollaps i Centralamerika, liksom khmerrikets sönderfall och tangdynastins sammanbrott i Kina, inträffade under perioder av svår torka.

Det betyder givetvis inte att klimatförändringar är den enda orsaken till ökat våld i samhället. Men att döma av de nya rönen är de en underskattad faktor.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons