Annons
Nyheter

Kissinger stoppade Viggenaffär

USA:s utrikesminister Henry Kissinger stoppade 1976 en försäljning av svenska Viggenplan till Indien. Det framgår av dokument som publicerats av Wikileaks. Planet hade amerikanska komponenter som USA ville skydda.
Nyheter • Publicerad 8 april 2013

Wikileaks släpper i dag över 1,7 miljoner amerikanska diplomat- och underrättelserapporter samt kongresskorrespondens från 1970-talet. Delar av materialet gäller svenska vapenaffärer med Indien.

Av en hemligstämplad amerikansk UD-depesch från den 4 augusti 1976 framgår att det till slut var dåvarande utrikesminister Henry Kissinger som sätter stopp för Viggenaffären.

Annons

Kissinger skriver att USA inte kan acceptera att avancerad amerikansk militär utrustning exporteras vidare från Sverige och att ingen version av Viggen därmed i praktiken kan komma i fråga.

Dessutom uttrycker Kissinger tvivel på att Sverige har kontroll över sin vapenexport. Som exempel nämner han hur från början amerikanska lasersikten av Sverige såldes till Jugoslavien för att sedan dyka upp i Egypten.

Stockholmsambassadören skriver i ett svar till amerikanska UD att han "kallat till sig Saab Scanias vd Curt Mileikowsky" och meddelat honom att den amerikanska regeringen inte tänker tillåta att någon version av Viggen med amerikanska komponenter ska kunna säljas till Indien.

Mileikowsky sägs inte har varit överraskad men ändå tydligt visat sin besvikelse genom att "kommentera att Sverige 'måste' sälja Viggen för att ha råd att fortsätta att tillverka detta avancerade vapensystem".

Det föga uppmuntrande svaret från ambassadören blir att all återexport av amerikansk militärmateriel måste bedömas från fall till fall.

Det blev aldrig någon Viggenaffär. Indien köpte i stället brittiska stridsflygplanet Jaguar.

På Wikileaks Facebooksida nämns att en del av det nu släppta materialet handlar om att förre indiske premiärministern Rajiv Gandhi skulle ha arbetat som mellanhand när Sverige ville sälja Viggen till Indien. De affärskontakterna pågick långt innan de mest skandalomsusade vapenaffärerna mellan Sverige och Indien på 1980-talet, som handlade om kanoner och haubitsar.

Den indiska tidningen The Hindu skriver enligt AFP, med Wikileaksdokumenten som källa, att Gandhi, som vid denna tid inte var politiker, helt enkelt anställdes av Saab för att hjälpa till med flygplansförsäljningen. Tidningen antyder att det inte i första hand var Gandhis kompetens som civil pilot i trafikflyget som avgjorde utan det faktum att han var son till dåvarande presidenten Indira Gandhi.

"Vi kanske tänker att en fraktpilot inte borde vara den bästa experten för att utvärdera ett stridsflygplan, men å andra sidan talar vi här om en fraktpilot som har andra och kanske mer relevanta kvalifikationer", heter det sarkastiskt i ett av diplomattelegrammen hem till Washington.

Materialet finns sökbart på Wikileaks webbsida.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons