Annons
Nyheter

KB-hallen i Köpenhamn förstörd

KB-hallen i Köpenhamn förstördes under en brand under onsdagens morgon och förmiddag.
Nyheter • Publicerad 28 september 2011
Foto: 

Kulturminnesmärkta KB-hallen i Köpenhamn såg ut att förstöras helt under den kraftiga branden med flera meter höga lågor. Men räddningstjänstens vattenkanoner släckte elden klockan 13.45. Eftersläckning pågår tilli morgon, då polisen kan gå in.

Under förmiddagen vittnade norra gaveln om förstörelset: sot från eld svärtade fasaden och ett reklamskynke hade smält i värmen. Många glasrutor hade sprängts och genom entredörrarna syntes levande lågor. Mycket kraftiga dunsar hördes när saker föll eller exploderade inne i lågorna. En bit bort berättade en oskadad och färgglad skylt om en erotikmässa som skulle börja idag.

Annons

Högt i luften surrade en helikopter, på marken ringlade otaliga brandslangar. Räddningstänstens rökdoftande män drack vatten vid en brandbil som brummade av motor- och pumparbete.

På trottoarerna utanför avspärrningarna trängdes kringboende med mediefolk, räddningspersonal och personer i polis- eller militäruniform. Många av åskådarna skulle ha jobbat i KB-hallen om inte storbranden kommit emellan.

En av dem som följde det fortsatta släckningsarbetet var Willy Petersen, som i vanliga fall arbetar med att tvätta ungdomars idrottskläder i en av byggnaderna. När Sydsvenskan talar med honom blickar han ut över avspärrningarna, in mot förödelsen.

– En brandman jag känner säger att den delen jag jobbar i klarar sig, men jag vet inte hur stora skadorna är.

Tanja Bech jobbar normalt i restaurangen och skulle ha börjat klockan 14 på onsdagen. Men hon står på trottoaren redan på förmiddagen, för att hon inte kan låta bli.

– När hallen är borta behövs inte restaurangen. Jag tror inte jag har jobbet kvar, säger hon.

En bit bort samtalar en grupp människor lite spänt. En av dem är Kim Jensen:

– Jag skulle sälja sälja kostymer, sexiga underkläder och sexleksaker på erotikmässan som skulle öppna i dag och pågå till söndag. Det var grejer för två miljoner kronor. Inget var försäkrat, inte för någon av handlarna. Några har förlorat allt de äger.

Vad gör du nu?

– Jag går till någon av våra tre butiker, här finns inte mycket att göra, det var ju bara varor som brann där inne. Men det blir nog ingen ny bil i höst, säger han och verkar obekymrad.

Annons

Branden upptäcktes vid 05.30-tiden och brandmännen fick den tillfälligt under kontroll, men lågor flammade upp igen. Vid åttatiden nådde lågorna upp till åtta meters höjd över taket, uppger Politikens reporter på plats. Då låg en tjock rökplym över det omgivande Frederiksberg. Under den tidiga förmiddagen försökte brandmännen göra vad de kunde utanför, men risken för att hallen skulle störta samman hindrade dem från att vara för nära.

– Det är svårt att släcka, det ser dystert ut. Eftersläckning måste ske från insidan och det går inte att göra så länge balkar faller ner, sa insatsledare Lars Rosenwanger.

Han räknade med att släckningsarbetet tar minst resten av dagen och kvällen i anspråk.

Branden upptäcktes av en hallanställd som kände röklukt tidigt i morse, uppger Politiken. Vid huvudingången såg han att det brann i något av papp och försökte släcka utan att lyckas.

Precis bredvid hallen ligger ett ganska stort idrottsområde, med bland annat en tennisbana, en badmintonbana, samt omklädningsrum och träningsplan för elitfotbollsklubben FCK. Men de byggnaderna ska inte vara värre skadade än att man hoppas kunna börja använda dem inom några dagar.

– De har inte brunnit, det är bara vattenskador och elavbrott där vad jag har hört, säger Jens Hall-Andersen, kultur- och fritidschef i Frederiksbergs kommun, där KB-hallen ligger.

Niklas Lundell
Mikael Anjou, Anna Carling och Emma Leijnse
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons