Annons
Nyheter

Ja till ryska styrkor i Ukraina

Det ryska parlamentets överhus har godkänt att ryska styrkor skickas till Ukraina, men enligt Ukrainas regering har Ryssland redan skickat tusentals soldater. Utrikesminister Carl Bildt beskriver utvecklingen som "ett ryskt maktövertagande".
Nyheter • Publicerad 1 mars 2014

Rysslands president Vladimir Putin fick på lördagen grönt ljus i det ryska parlamentets överhus för att skicka ryska trupper till Ukraina.

"Med anledning av den extraordinära situationen i Ukraina och hotet mot ryska medborgares liv... framställer jag till federala rådet (ryska överhuset) en begäran om att använda de väpnade styrkorna på ukrainskt territorium", löd Putins begäran enligt ett uttalande från Kreml.

Annons

Krim i fokus

Tidigare under dagen hade Ukrainas försvarsminister enligt nyhetsbyrån AFP anklagat rysk militär för att ha förstärkt sin truppnärvaro på den ukrainska halvön Krim, vars befolkning huvudsakligen är etniskt rysk, "utan förvarning eller med Ukrainas tillstånd".

Den ukrainske politikern och tidigare boxaren Vitalij Klitjko uppmanade till "nationell mobilisering" som svar på "den ryska aggressionen".

Pro-ryska grupper i full stridsmundering patrullerade under dagen i Krims huvudort Simferopol, enligt AFP, och liknande grupper hade under de föregående dagarna tagit kontroll över flera viktiga byggnader.

Efter att det regionala parlamentet togs över tillsattes en pro-rysk regional premiärminister, något Ukrainas interimspresident Oleksandr Turtjynov i ett dekret under dagen förklarade olagligt.

Utvecklingen är "djupt oroande", säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till TT.

- Vad man kan se är att Ryssland inriktar sina ansträngningar vad det gäller Ukraina mot att behålla inflytande över strategiskt viktiga regioner. Där är Krim den allra viktigaste."Maktövertagande"

Västländer uttryckte oro över de snabba utvecklingarna på Krim och uppmanade Ryssland att respektera Ukrainas suveränitet. EU:s utrikesministrar väntas i början av nästa vecka samlas för ett krismöte om läget, enligt uppgift till AFP från en toppdiplomat som inte ville framträda med namn.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt beskrev på lördagen läget som utomordentligt allvarligt.

- Det som pågår på Krim är ett ryskt maktövertagande. Det är ingen tvekan om det. Ryska militära styrkor är involverade och det har ju skett ett lokalt maktövertagande också, de senaste dagarna. Man vägrar dialog med den nya regeringen i Kiev. Den har sökt kontakt med Ryssland sedan flera dagar tillbaka, och man vägrar tala med dem, sade han till Ekot.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons