Annons
Nyheter

Iranska fotbollsspelare avstängda på livstid

För en vecka sedan sände Ali Karimi, "Asiens Maradona", en politisk blixt genom Iran när han tillsammans med fem andra landslagsspelare bar armbindel med reformrörelsens gröna färg.
Nu har fyra av spelarna fått sitt straff: livstids avstängning.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2009
Foto: 
Foto: 
Spelarna till höger och vänster om målvakten, nummer 2 Mehdi Mahdavikia och nummer 8 Ali Karimi, är två av de avstängda.
Spelarna till höger och vänster om målvakten, nummer 2 Mehdi Mahdavikia och nummer 8 Ali Karimi, är två av de avstängda.Foto: 

Irans landslagsledning hade svårt att förklara sig efter den viktiga VM-kvalmatchen i Sydkorea. Miljontals iranier hade i sina tv-apparater sett hur Irans motsvarighet till Zlatan Ibrahimovic, Ali Karimi, tillsammans med fem andra spelare under första halvlek burit bindlar med reformrörelsens gröna färg.

Nu ville journalisterna veta vad bindlarna betydde.

Annons

Landslagsledningen valde att förklara dem med persisk folktro - bindlarna var en sorts lyckobringande amuletter, löd svaret.

Amulettversionen blir svår att hålla fast vid nu. Den brittiska tidningen The Guardian rapporterar att de sex spelare som burit de gröna bindlarna omedelbart fråntogs sina pass vid hemkomsten till Teheran. Fyra av spelarna tycks nu ha blivit avstängda på livstid från iransk fotboll.

Den regeringstrogna tidningen Iran rapporterar att spelarna - Ali Karimi, 31 år, Mehdi Mahdavikia, 32, Hosein Ka'abi, 24 and Vahid Hashemian, 32 - samtliga "dragit sig tillbaka" från allt fotbollsspelande efter sin gröna protest.

Samtliga är storstjärnor och idoler i Iran. Mehdi Mahdavikia var lagkapten i den senaste landslagsmatchen, och den ende som fortsatte bära den gröna bindeln även i andra halvlek, efter att spelarna ska ha fått tillsägelse om att ta av dem.

Kanske känner sig Irans fotbollstokige president Mahmoud Ahmadinejad sig personligen sviken av spelarna. För Ahmadinejad har det iranska landslaget varit ett viktigt propagandaredskap, och det finns otaliga bilder av en leende president tillsammans med fotbollsspelare. Bara för några veckor sedan skickade han sitt presidentplan för att hämta hem landslagstruppen efter en bortamatch, för att de komfortabelt skulle kunna ladda för nästa match.

President Ahmadinejad har också lagt sig i laguttagningen. Senast förra sommaren beordrade han att Ali Karimi trots en schism med iranska fotbollsförbundet skulle in i truppen igen. Nu ser det ut som om Asiens Maradona spelat sin sista match i landslaget.

Magnus Pier
Niklas Orrenius
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons