Annons
Nyheter

Ingves missar räntemöte

Riksbankschefen Stefan Ingves missar dagens penningpolitiska möte på grund av flygkaoset. Men det faktum att Riksbanken ändå väljer att hålla räntemötet talar för att räntebeskedet på tisdag morgon blir odramatisk och att reporäntan lämnas oförändrad.
Nyheter • Publicerad 19 april 2010
Foto: 

Askmolnet och flygkaoset har medfört att Stefan Ingves inte kunnat ta sig från Madrid hem till Stockholm och måndagens penningpolitiska möte med Riksbankens direktion. Mötet hålls dock som planerat.

- Om det verkligen hade varit nödvändigt så borde det vara möjligt att arrangera så att Riksbankschefen kunde delta vid mötet, säger Johan Javéus, chefsanalytiker på SEB Merchant Banking, till Nyhetsbyrån Direkt.

Annons

Reporäntan lämnas också med all sannolikhet oförändrad på 0,25 procent och räntebanan fortsätter att indikera en ungefär lika stor sannolikhet för att en första räntehöjning kan komma den 30 juni som den 1 september, enligt Six Market Estimates analytikersammanställning.

En räntehöjning innebär bland annat dyrare bolån.

Men samtidigt finns det en liten sannolikhet att Riksbankens direktion kan överraska, även utan Stefan Ingves närvaro.

Man ska komma ihåg att Ingves inte deltog vid Riksbankens penningpolitiska möte i juli 2009, då styrräntan sänktes till 0,25 procent.

Dessutom fattade direktionen då beslut om att låna ut 100 miljarder kronor till bankerna till fast ränta för att förbättra likviditeten i banksystemet.

Enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth har den senaste tidens förbättrade läge på arbetsmarknaden, tillsammans med de stigande bostadspriserna, medfört att Riksbanken kan känna sig tvingad att höja räntan redan på tisdagen.

Riksbankens räntebesked lämnas imorgon klockan 9.30.

Niklas Lundell
Niclas Ericson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons