Annons
Nyheter

Ingen aska på planen

Det fanns ingen aska på de två flygplan som landade i Örebro i dag. Det uppger Transportstyrelsen.
Planen kontrollerades eftersom man befarade att det fanns aska i motorerna.
Nyheter • Publicerad 23 april 2010
Efter kontroll av motorerna kunde resenärerna fortsätta til Cypern.
Efter kontroll av motorerna kunde resenärerna fortsätta til Cypern.Foto: 

Två flygplan med Star Tour-turister landade i dag i Örebro efter misstankar om att de fått in aska i sina motorer.

– Vi hade två landningar som kom in på morgonkvisten. Från början trodde vi att det eventuellt fanns aska på planen. Senare visade sig att det inte var någon aska, bara vanliga luftföroreningar, säger Johan Gauermann, flygchef på TUI fly Nordic, som är Fritidsresors och Star Tours flygbolag.

Annons

Det var inte heller fråga om att planen "tvingades" landa i Örebro, utan det rörde sig om två planerade flygningar dit, enligt Johan Gauermann.

Tekniker var på flygplatsen och gjorde inspektioner av planen under dagen, och hittade alltså ingen aska.

Även Anders Lundblad, presschef på Transportstyrelsen, bekräftar också att det inte rörde sig om någon aska.

– Att det skulle ha varit aska i motorerna stämmer inte. Jag råkade själv befinna mig i Örebro i dag och åkte ut och tittade på planen. Det var ingen aska i motorerna, bara något slags damm på bladen. Det var en säkerhetsåtgärd, och då var det väl bättre att ta det säkra före det osäkra, säger Anders Lundblad.

De båda planen skulle ha startat från Örebro i dag och sedan hämtat upp resenärer i Oslo och Göteborg. Att planen kontrollerades av tekniker under dagen innebar att de inte kunde åka och hämta upp passagerarna, som då fick bussas till Örebro. Därifrån kunde de så småningom flyga ner till Cypern, enligt Lundblad.

Ingrid Pärssinen
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons