Annons
Nyheter

Hagen slapp vittna för Breivik

Den tidigare Frp-ledaren Carl I Hagen behövde inte vittna i terrorrättegången mot Anders Behring Breivik i Oslo. I stället kallades Jan Simonsen, tidigare Frp, av försvaret.
Nyheter • Publicerad 6 juni 2012

Hagen var kallad bland annat med anledning av Anders Behring Breiviks kopplingar till Fremskrittspartiet (Frp) i slutet av 90-talet och början av 00-talet

– Vi har andra vittnen, som exempelvis Jan Simonsen, sade Jordet.

Annons

Jan Simonsen, tidigare stortingsledamot för Frp, hade kallats av försvaret för att bland annat kunna ge stöd åt Breiviks syn på att den politiska yttre högern är diskriminerad i Norge. Men Simonsen inledde sitt vittnesmål på onsdagen med hårda angrepp på den åtalade terroristen.

– Det är han som är förrädaren mot norska värden och kultur. Det är inte i enlighet med norska värderingar att ta livet av 77 människor för att man inte får in insändare, sade Simonsen.

– Han är avskyvärd, ynklig och onorsk, med sina intoleranta och omänskliga handlingar.

Simonsen kom dock också med exempel till stöd för Breiviks diskrimineringslinje.

– (Tidningen) VG hade ett antal stora artiklar precis inför valet – då Frp hade mycket bra opinionssiffror – om hur osammanhängande partiprogrammet var och hur dyr Frps ekonomiska politik skulle bli. En annan artikel handlade om hur statsbudgeten skulle se ut med Frps politik. Det var så nära inpå valet att det inte var möjligt att hantera de skadliga effekterna, sade Simonsen.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons