Annons
Nyheter

Groddar var smittkällan för ehec

Det var groddar som orsakade ehec-utbrottet, bekräftar chefen för tyska Robert Koch-institutet Reinhard Burger. Sannolikheten att utveckla symtom på ehec var nio gånger högre för de som ätit groddar, enligt en studie.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2011
Foto: Gero Breloer

Samtidigt häver tyska myndigheter varningen för att äta råa tomater, gurka och sallad. Varningen för böngroddar kvarstår dock.

Smittan har hittills dödat 30 människor, varav en svensk och 29 tyskar.

Annons

Ett fall av ehec-infektion har påträffats på en förskola i Helsingfors, rapporterar Finlands radio Yle. Det är inte känt om den smittade är ett barn eller tillhör personalen. Barn med magåkommor får inte lämnas på förskolan de närmaste dagarna. Nu utreder myndigheterna om det finns fler smittade på samma daghem. Barnens föräldrar har fått utrustning för att kunna ta prover.

Det är också oklart om det är fråga om exakt samma variant av den farliga ehec-bakterie som har lett till 30 dödsfall i Europa, varav en svensk.

Alla förskolor i Helsingfors har fått instruktioner om noggrann hygien och barn som har diarré får inte komma till daghemmen.

Enligt Finlands hälsovårdsmyndighet THL upptäcks årligen 20–40 ehec-infektioner i Finland. Av dem härstammar var femte från utlandet.

Niklas Lundell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons