Annons
Nyheter

Gripna i Indien mordmisstänkta

Sex män som greps efter en brutal våldtäkt på en buss i New Delhi misstänks nu för mord. Tusentals indier deltog i en fredlig demonstration efter att kvinnan som utsattes för våldtäkten avlidit. Polisen befarade våld.
Nyheter • Publicerad 29 december 2012
Foto: Ajit Solanki

Demonstrationen för kvinnofrid skedde i centrala Delhi. En ledande politiker blev dock häcklad av demonstranter och drog sig snabbt tillbaka.

Också i stadens utkant förekom protester, i vissa fall med krav på dödsstraff för våldtäktsmännen.

Annons

New Delhis polischef Neeraj Kumar manade tidigare människorna att sörja den döda kvinnan på ett fredligt sätt. Samtidigt meddelade polisen att stora delar av centrala Delhi spärrades av och tio tunnelbanestationer stängdes för allmänheten, inför befarade demonstrationer.

Premiärminister Manmohan Singh sade att han var djupt bedrövad över hennes död och att han hade full förståelse för reaktionerna som fallet väckt. Singh, som tidigare manat till lugn och besinning, uttryckte önskan att alla nu ska sätta särintressen och politiska agendor åt sidan för att hjälpa till att göra Indien till en bättre och säkrare plats för kvinnor.

"Det vore att ära hennes minne om vi kunde kanalisera alla dessa känslor och energier i konstruktiv handling", skrev han på regeringens hemsida.

Våldtäkten har utlöst våldsamma protester mot både gärningsmännen, det indiska rättssystemet och landets politiker.

Singh har lovat nya lagar för att stärka skyddet för kvinnor samt att höja straffsatserna för de värsta sexbrotten. Regeringen har även planer på att hänga ut dömda våldtäktsmän med namn, bild och adress på officiella hemsidor.

Den 23-åriga kvinnan fick livshotande skador av övergreppet, då hon den 16 december våldtogs av sex män på en buss i Delhi och sedan knuffades ur fordonet i farten. Hon fick även betydande inre skador av misshandel med ett järnrör, enligt polis och åklagare.

Kvinnan opererades tre gånger och fick hjärtstillestånd innan hon i onsdags transporterades i ambulansflyg för att få specialistvård på Mount Elizabeth-sjukhuset i Singapore. Kvinnan hade även drabbats av en infektion i lungorna och magen. Enligt sjukhuset hade hon "betydande hjärnskador". Sent på fredagskvällen meddelade sjukhuset att hon avlidit.

Hennes kvarlevor skulle på lördagen flygas tillbaka till Indien, uppger en indisk diplomat.

TT-Reuters-AFP
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons