Annons
Nyheter

Glädjestorm i Tripoli

Tusentals rebeller strömmade in i Tripoli där befolkningen tagit till vapen mot Gaddafi. I stället för regimstyrkor möttes de av firande Tripolibor, men regimen vägrar ge sig.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2011

Under dagen smattrade maskingevär och dova explosioner mullrade genom Tripolis gator när Gaddafitrogna försökte slå tillbaka oppositionella som inne i staden tagit till vapen. Men sent på söndagskvällen lade sig ett stilla lugn över stora delar av Tripoli medan tusentals rebellsoldater strömmade in i huvudstaden utan att möta motstånd.

– Allt är över, vi vet inte vad som har hänt, säger rebellsoldaten Taher i telefon till TT.

Annons

Han har stridit sedan i lördags. Med lugnet kom en krypande oro och många rebellsoldater anade oråd, sedan motståndet plötsligt runnit undan. Plötsligt kom då beskedet i tv-kanalen al-Jazira att Gaddafis vaktstyrka lagt ned sin vapen och Gaddafis mest framträdande son, Saif al-Islam, gripits av rebeller.

Glädjestorm

Hundratals Tripolibor strömmade ut på gatorna för att fira.

– Du skulle se firandet och glädjen, det är otroligt, säger Ahmed, en boende i stadsdelen Suq al-Juma och håller upp telefonen i luften.

I bakgrunden skriker en talkör mot Gaddafi i allt snabbare takt innan de firande Tripoliborna till slut utbrister i ett bubblande, skrattblandat glädjerop.

– Jag är glad, upprymd, förvånad, säger Ahmed.

Från havet

Från staden Misrata smög sig en styrka från Misrata i lördags in i Tripoli och anslöt sig till väntande fränder i staden. Plötsligt tog de till vapen och regimen slog tillbaka enligt rebellsoldater och boende i staden som TT talade med. Samtidigt pressade rebeller snabbt fronten framåt och på söndagskvällen nådde fronten Tripoli.

Rebellernas konvoj med cirka 100 fordon – som efter eldstrider med Gaddafitrogna brutit sig – mottogs av firande Tripolibor, rapporterade AFP.

Tripoli faller snart

Annons

Efter att Gaddafi två gånger talar i ljudupptagningar som statlig libysk tv sänt, framträdde regimtalesmannen Musa Ibrahim igen efter att firandet utbrutit. Han sade att 1 300 människor dödats på söndagen sedan lunch, och att 5 000 skadats.

– Nato har attackerat hjärtat av en fredlig stad... och gett flygunderstöd åt beväpnade gäng, sade Ibrahim.

Han sade att regimen fortfarande har tusentals soldater och flera städer och fortfarande kan strida. Han sade att ansvaret ligger på Nato och att de kan få rebellerna att tala med regimen, i stället för blodspillan.

– Nato kommer att hållas ansvarigt för det som händer, sade Ibrahim.

Från Bryssel meddelades att Nato fortsätter att fullfölja sitt mandat i Libyen om det behövs för att rädda civila liv.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons