Annons
Nyheter

Fyra unga svenskar i dödskrock

Fyra unga svenskar har omkommit i en trafikolycka i Thailand.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2012

Svenskarnas bil krockade med en lastbil. Lastbilens förare flydde och jagas nu av polisen.

Den svåra olyckan inträffade vid sjutiden på onsdagsmorgonen thailändsk tid norr om Phuket.

Annons

Svenskarna, två kvinnor och två män i 20-årsåldern, var på väg i en bil från Patong i Phuket till Koh Tao.

– De mötte en lastbil som kom över på fel sida av vägen och krockade med svenskarnas bil, säger Camilla Åkesson Lindblom vid UD:s presstjänst.

Våldsam krock

Kollisionen blev kraftig och svenskarna samt deras chaufför omkom omedelbart. Efter olyckan flydde lastbilschauffören och söks av polisen, enligt thailändska medier.

De fyra svenskarna var från Varberg och deras anhöriga är underrättade. Varbergs kommun och polisen har aktiverat en krisgrupp för att kunna ge stöd.

Enligt Hallands Nyheter hade de fyra lämnat Sverige den 19 januari för att vara i Thailand under tre veckor.

Annorlunda trafik

Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsexpert på Motormännen, beskriver trafiken i Thailand som rejält annorlunda jämfört med den svenska.

– Situationen skiljer sig markant mot hur det är i Västeuropa, USA och Kanada. Man kör på ett helt annat sätt, det är väldigt mycket fotgängare, mopeder och annat i trafiken, och man följer inte trafikregler på samma sätt som vi är vana vid, säger han.

Karl von Schoultz, bilresespecialist hos Motormännen, avråder svenskar från att själva köra i Thailand om man inte redan vistats där en tid och lärt känna den trafikkultur som råder.

– Visst finns det trafikregler och visst finns det polis som bevakar att de efterlevs, men trafikkulturen är nonchalant. Man har inte samma respekt för regler och samma riskmedvetande som vi har här hemma, eller i Europa över huvud taget, säger han.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons