Annons
Nyheter

Fruktansvärda bilder från Syrien

Syriska aktivister anklagar regimen för att ha använt kemiska vapen runt Damaskus.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2013
Foto: HOEP

Fruktansvärda bilder som påstås vara tagna från den misstänkta kemiska attacken i förortsområdet Ghouta sprids nu i världens medier.

Bilderna, både rörliga och stillbilder, är tagna av den oppositionella Shaam News Network och förmedlas av bildbyråerna Anadolu och Reuters. På dem syns högvis med barn, kvinnor och män som ska ha fallit offer för attacken. Bilderna är inte bekräftat autentiska men ger ett sanningsenligt intryck.

Annons

Många av offren är uppenbarligen döda och insvepta i vita lakan, andra vrider sig i dödsryckningar och smärtor. Barn syns få hjärtmassage och syrgas på något slags improviserad vårdinrättning.

Inga uppenbara skottskador syns på bilderna.

AFP skriver att minst 100 dödats i attacken, med hänvisning till uppgifter från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i Storbritannien. Reuters återger uppgifter från aktivister som hävdar att mer än 200 människor mist livet, medan oppositionella Syriska revolutionens generalkommission (SRGC) för tv-kanalen al-Arabiyya talar om över 600 döda.

Storbritannien säger att attacken skulle innebära en "chockerande upptrappning" av konflikten om uppgifterna bekräftas. Landet tar nu frågan till FN:s säkerhetsråd, där Ryssland och Kina tidigare stoppat försök till sanktioner mot Assadregimen, och kräver att FN:s vapeninspektörer omedelbart får tillträde till platserna där angreppen ska ha skett.

Samma krav kommer från Arabförbundet.

Den svenske vapeninspektören Åke Sellström säger till TT på telefon från Damaskus att han bara har sett tv-bilder på attackerna.

– Men de höga siffrorna på antal skadade och döda som man talar om låter misstänkt. Det låter som någonting man bör titta på, säger Sellström till TT.

Kemvapenrapporterna har inte bekräftats av oberoende källor. De kommer alltså samtidigt som FN:s vapeninspektörer, ledda av Åke Sellström, är i Syrien för att undersöka uppgifter om kemiska vapen.

Men om inspektörerna kommer att få gräva i de senaste påstådda attackerna är inte klart.

– Det beror på om någon medlemsstat i FN går till generalsekreteraren och säger att vi bör titta på den här händelsen. Vi är ju på plats.

Annons

Utrikesminister Carl Bildt kräver även han, i ett inlägg på Twitter, brådskande tillgång för FN-inspektörer till platsen för den misstänkta gasattacken. Tillsammans med övriga utrikesministrar i EU sitter Bildt i dag i ett krismöte i Bryssel om situationen i Egypten.

Inspektörerna arbetar just nu på sin rapport om kemisk krigföring i Syrien. Åke Sellström tror att den blir klar i september. Dessförinnan vill han inte uttala sig om eventuella bevis.

Vapenexperterna är i landet för att undersöka tre områden, bland dem staden Khan al-Assal i norr där 26 människor dödades i mars.

Både rebeller och regimen har anklagat varandra för att ha använt kemiska vapen under konflikten. Den syriska regimen förnekar dock rapporterna om att kemiska vapen ska ha använts vid Damaskus. Statstelevisionen citerar en källa som säger att "ingen som helst sanning" ligger i uppgifterna, och att de enbart förts fram för att distrahera FN-inspektörerna som är på besök i landet.

Syrien anses allmänt ha stora lager med senapsgas och giftgasen sarin.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons