Annons
Nyheter

Fritt fram för böjda gurkor

Nu är det fritt fram för krokiga gurkor och knöliga morötter i livsmedelsbutikerna. I ett försök att minska byråkratin i EU skrotas handelsnormen för 26 olika grönsaker och frukter.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2009
Foto: 
Foto: 

Från och med 1 juli gäller inte längre de regler om klassindelning som funnits för att säkra EU-standard på frukt och grönsaker. För att en gurka skulle klassificeras som "klass extra" skulle den vara rak och minst 30 centimeter lång. Men nu kan även böjda gurkor säljas.

– Det är ett konkret exempel på vår strävan att ta bort onödig byråkrati. Vi behöver helt enkelt inte reglera sådana saker på EU-nivå. Det är mycket bättre att överlåta det åt aktörerna på marknaden. Och i dessa dagar med höga matpriser och ekonomiska svårigheter bör konsumenterna kunna välja bland ett så stort utbud som möjligt. Det är inte klokt att kasta bort fina produkter bara för att de har fel form." säger Mariann Ficher Boel till SVT.

För vissa grönsaker och frukter, som till exempel äpplen, paprika och citrusfrukter, kommer de gamla reglerna om klassindelning fortfarande att gälla. Men fula äpplen kan ändå säljas om de märks ut på rätt sätt i butiken.

Emma Svensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons