Annons
Nyheter

Flera dödade i oroligt östra Ukraina

Tre "gärningsmän" har dödats och 13 skadats i sammandrabbningar mellan nationalgardister och pro-ryska aktivister vid staden Mariupol i östra Ukraina i natt, uppger inrikesminister Arsen Avakov.
Nyheter • Publicerad 17 april 2014

De beväpnade aktivisterna krävde att nationalgardisterna anslöt sig till deras protest mot landets nya regering. När de försökte tränga in på militärbasen nära staden Mariupol sköt nationalgardisterna i luften, hette det i de första rapporterna. Men i morse uppgav inrikesminister Arsen Avakov att natten varit dramatisk i Mariupol och att liv krävts: "Enligt preliminära uppgifter har tre gärningsmän dödats, 13 har skadats och 63 gripits", skriver Avakov på Facebook.

Proryska aktivister har tagit över byggnader i minst tio städer i östra Ukraina, ockupationer som Kiev anser att Ryssland ligger bakom.

Annons

Överstelöjtnant Claes Bernander är utsänd till Ukraina med OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) för att utföra militära inspektioner och har under de senaste dagarna rest till flera gränsstäder mot Ryssland i norra Ukraina. Inspektionerna började i en stad längst norrut i Ukraina, vid gränsen mellan Ryssland, Vitryssland och Ukraina. De ukrainska förband som inspekterades befann sig enligt Bernander där de skulle enligt det så kallade Wiendokumentet, som är ett informationsutbyte kring försvarsplanering.

Det var ganska avspänt längst norrut, men spänningen ökade allteftersom inspektörerna kom längre sydösterut. Både näringslivet och myndigheterna påverkas i oblasterna (länen) längs gränsen, berättar han.

– Trafiken över gränsen har minskat med upp till 50 procent på vissa ställen, och den officiella kommunikationen som tidigare var god mellan ryska och ukrainska myndigheter har helt upphört i alla de tre oblaster som vi besökte.

– Det märks att det är ett spänt läge på den sida vi är, och det finns en allmän oro för att det ska eskalera, säger Claes Bernander.

USA väntar sig inga genombrott i torsdagens samtal i Genève mellan USA, Ryssland, Ukraina och EU om krisen, uppgav källor i Washington inför mötet.

Enligt källorna väntas USA redan på fredag tillkännage nya sanktioner mot Ryssland om mötet inte leder till framgång.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons