Annons
Nyheter

Fler vittnen från Utöya hörs i Oslo

I dag ska tre överlevande ungdomar vittna i rättegången mot Anders Behring Breivik. Första vittnet i dag är en 17-årig flicka som var på Utöya. Som många andra trodde hon först att skjutandet var på skoj.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2012
Foto: Krister Sorbo

Första vittnet i dag är en 17-årig flicka som var på Utöya. Som många andra trodde hon först att skjutandet var på skoj.

Hon hjälpte sedan en flicka som blev skjuten i huvudet, lade första förband och tog henne till ett tält. Vid ett tillfälle under skjutandet går hon ut ur tältet och ser då Breivik stå en bit bort. Hon iakttar honom en stund.

Annons

– Jag tänkte att om jag kommer från ön ska jag veta hur han ser ut, han som sköt, säger hon, och beskriver hur Breivik såg ut där han stod.

En 20-årig man berättar om kaoset på Utöya. Vid ett tillfälle står han i ett fönster och ser Breivik skjuta mot en flicka.

– Efter att han skjutit henne går han bort till henne och sparkar till henne, eller det ser så ut, och sedan skjuter han henne igen på nära håll, säger han.

När han sprungit runt ett tag på ön bestämmer han sig för att försöka simma, men vänder när han blir trött i det kalla vattnet.

– Jag ser framför mig hur mina föräldrar ser mig dö och att de gråter. Och då tänker jag att jag inte kan ge upp, säger han, och beskriver hur han försöker dyka i vattnet undan skottlossningen.

Han berättar lågmält hur han får "flashbacks" från en tidigare händelse i hans liv, i Irak.

– När jag var liten sprängdes det en bomb i skolan. Många av mina klasskamrater dog då. Jag tänkte att nu är det min tur, säger vittnet, som förlorade sin bästa vän på ön.

Under förmiddagen började rätten gå genom obduktionsrapporter från de ungdomar som befann sig vid pumphuset på Utöya. Bara där sköt Breivik ihjäl 14 personer.

33-årige Khalid Ahmed var på Utöya tillsammans med sina två bröder. Den 19-årige lillebrodern var bland de fjorton ungdomar som sköts vid pumphuset. När Ahmed flydde från ön sprang han på sin brors kropp, men var tvungen att fly vidare.

– Det var tungt att vara här, att sitta två meter från mannen som dödade min bror. Det var första gången jag såg honom efter 22 juli. Det är provocerande att se hur han inte visar några känslor, säger Ahmed.

Annons

TT: Varför är det viktigt för dig att vara här?

– Det är viktigt för mig att se Breiviks reaktioner när de döda presenteras. Då såg jag att det var en omänsklig reaktion. Jag tänkte att han inte förtjänar att sitta på en stol, han borde vara i en bur. Han kände ingenting.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons