Annons
Nyheter

Fler talibanattacker i svenskområdet

Talibaner och andra upprorsmän trappar nu upp attackerna mot den svenska styrkan i Afghanistan.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2010

På onsdagen genomfördes på nytt ett eldöverfall mot en trupp soldater. Ingen person skadades.

– Under den senaste tvåveckorsperioden har vi sett ett ökat antal eldöverfall och fler vägbomber som har placerats ut i området väster om Mazar-e-Sharif. Detta är ett ändrat mönster jämfört med hur det har sett ut under de senaste två månaderna, säger överste Gustaf Fahl, chef för de 500 svenskarna.

Annons

Onsdagens överfall inträffade när en min- och splitterskyddad personterrängbil, en så kallad Galt, besköts med finkalibrig eld ett par mil väster om Mazar-e-Sharif, ett område där svenskarna angripits många gånger, framför allt 2009.

– Vi bedömer att det var tio personer som genomförde eldöverfallet när vi försökte ta oss över en flodfåra och körde fast. Sedan omgrupperade de inom området och vi följde dem under omgrupperingen, men sedan tappade vi kontakten med dem, säger överste Fahl.

Han tror att den ökade krigsaktiviteten från upprorsmännen i det här området kan hänga ihop med att Afghanistan ska hålla parlamentsval den 19 september.

– Vi har nu fått intrycket av att talibanerna här har återvänt och att vi är tillbaka i den situation vi såg förra sommaren med upprepade eldöverfall längs huvudvägen. Det är möjligt att detta är de första signalerna om att det kan dra ihop sig inför valet, säger Gustaf Fahl.

Läget har under lång tid blivit osäkrare i hela norra Afghanistan, den del av landet där svenskarna finns och som varit mest förskonat från självmordsbombare och talibanterror mot civilbefolkningen.

I söndags genomförde talibaner i Kunduz, gränsprovins till svenskarnas område, en spektakulär offentlig avrättning på en marknadsplats, när en 28-årig man och en 20-årig kvinna stenades som straff för "osedligt beteende".

– Vi har lärt befolkningen en läxa. Nu vet den vad som händer när man bryter mot koranens regler, förklarade en talibanledare i Kunduz i måndags i en intervju med Spiegel Online.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons