Annons
Nyheter

EU kräver mer av Tadic

Krigsförbrytare, Kosovo och korruption – den serbiske presidenten Boris Tadic har flera farliga utmaningar för sin EU-dröm.
Nyheter • Publicerad 21 juli 2011

– Han sitter osäkert och kan lätt förlora sin ställning, säger Jakub Swiecicki på UI.

Den för krigsbrott åtalade Goran Hadzic som nu gripits efter att ha varit efterlyst i flera år, var den siste av de 161 som eftersökts för brott under Balkankrigen. Hadzic greps bara två månader efter det att den ökände befälhavaren Ratko Mladic kunde överlämnas till FN-tribunalen i Haag.

Annons

"Titta djupt i ögonen"

De plötsliga genombrotten i jakten på serbiska krigsförbrytare visar på en verklig vilja i Belgrad att göra bokslut med de katastrofala krigsåren. President Tadic, en proeuropeisk pragmatisk politiker som vill värma upp relationerna med Bryssel, stack inte under stol med betydelsen av att tillslagen gjordes nu.

– Jag tänker titta djupt in mina europeiska motparters ögon och se om de håller vad de lovat, sade Tadic efter gripandet.

Men bedömare är inte alls säkra på att EU just nu står med famnen öppen för Serbien.

– Gripandet välkomnas av EU-kommissionen och parlamentet. Men det är inte säkert att detta leder till praktisk handling. Frankrike och Tyskland är skeptiska, säger Jakub Swiecicki på Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Trötta på utvidgning

– Det finns en trötthet över ökad utvidgning hos stora väljargrupper i länderna. Man har dessutom andra problem på halsen, som finanskrisen, konstaterar Swiecicki.

Den 53-årige Tadic och hans regering dras dessutom med ytterligare problem. Relationerna med grannarna Montenegro och speciellt Kosovo har rivit djupa sår i det serbiska sinnet.

Även där har Tadic flyttat fram positionerna och för direkta, om än hackiga, förhandlingar med det Kosovo som serberna fortfarande ser som en utbrytarrepublik.

Flera förhandlingar som gäller praktiska problem anses vara framgångsrika – men i tisdags strandade diskussioner kring tullfrågor.

Annons

Bekämpar korruption

Serbien har även inlett ett demokratiskt reformarbete samt vässat insatserna mot utbredd korruption och organiserad brottslighet.

– Serbien förväntar sig en belöning. Man kan befara en våg av besvikelse i landet om EU vänder det ryggen. Tadic har en klar majoritet i dag, men det kan snabbt förändras, tror Swiecicki.

Och när blir serberna EU-medborgare?

– Först nästa generation, kanske, säger Swiecicki.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons