Annons
Nyheter

EU-enighet om banktillsyn

EU-länderna är ense om regler för en ny gemensam europeisk banktillsyn. Alla godtar reglerna, men länder utanför eurozonen behöver inte delta – och Sverige står utanför. En bra kompromiss, säger finansminister Anders Borg.
Nyheter • Publicerad 13 december 2012

(TT)

Både Sveriges finansminister Anders Borg och hans brittiske kollega George Osborne säger efter förhandlingarna i Bryssel att de kan stödja den kompromiss som ligger på bordet, erfar Ritzau.

Annons

Därmed verkar hotet om veto mot avtalet vara avvärjt.

– Det är en bra kompromiss. Vi har fått igenom rätt betydande framgångar efter en tidvis mycket tuff förhandling, säger Borg till dn.se.

Finansministern sade innan förhandlingarna började i går att det var en "sorglig dag för Europa", eftersom tillsynen och talet om "eurobanker, eurokommissionärer, euroskatter och euroobligationer" skapar splittring.

Det står han fast vid efter avtalet.

– Det är klart att vi är mer splittrade än tidigare. Och det är en problematisk utveckling, sade Borg till Ritzau.

Efter 14 timmars förhandlingar hade EU:s finansministrar bilagt en rad stridigheter, bland annat mellan Tyskland och Frankrike samt mellan euroländer och icke-euroländer, berättar Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Det kommer dock att vara obligatoriskt för de 17 euroländerna att delta, men det står länderna utanför eurozonen fritt att delta. Länderna kan också vänta med att lämna besked.

– Sverige kan rösta för att de andra länderna går vidare med en bankunion, men vi gör bedömningen att Sverige i det här läget inte kommer att delta i den.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ser nattens förhandlingar som ett genombrott. Han är tillfredsställd med det inflytande som länder utan euron som valuta kommer att ha. I nuläget är hans utgångspunkt dock att Sverige inte kommer att delta i bankunionen.

Men det kan bli aktuellt för Sverige att gå med längre fram.

Annons

– Det gör vi möjligen om de skriver fast att vi som svenska skattebetalare och bankkunder inte behöver stå för andra länders bankproblem, säger Fredrik Reinfeldt till SVT.

Banktillsynen ska vara fullt funktionsduglig den 1 mars 2014. Utgångspunkten är att tillsynen ska gälla alla stora banker.

Robert Bergqvist, chefekonom på svenska storbanken SEB, är positiv till uppgörelsen.

– Bara det att de kommer överens är ett steg i positiv riktning, säger han till TT.

Bergqvist anser också att det är bra att det blir en gemensam banktillsyn.

– Det har funnits en misstro mot att enskilda länders banktillsyn inte har hållit en tillräckligt hög nivå. Det här är ett sätt att kvalitetssäkra banktillsynen i Europa; att den läggs under ett och samma paraply, säger Bergqvist.

TT: Sverige och andra länder som inte har euron får ju stå utanför. Men borde vi gå med?

– Det där är ju jättemycket en politisk fråga. Jag kan inte se några negativa konsekvenser för Sverige att vi väljer att stå utanför, säger Bergqvist.

Han pekar på analyser om det svenska banksystemet från både Riksbanken och Finansinspektionen.

– De anser att svenska banker är kapitalstarka, och arbetet som Riksbanken och Finansinspektionen gör har hög trovärdighet. Därmed kan jag inte se några nackdelar här och nu (med att Sverige står utanför).

Annons

Bergqvist anser dock att frågan också måste ses i ett större perspektiv och att den har fler dimensioner.

– Det steg som de här 17 euroländerna tar nu är faktiskt också ett steg mot den politiska unionen. Det är bara en av många pusselbitar som ska läggas på plats för att så småningom nå fram dit. Så om Sverige tar ett alltför stort steg in, får frågan också en politisk dimension. Då handlar det inte enbart om banktillsynen utan om Sveriges förhållande till något som håller på att växa fram i form av den politiska unionen.

Bergqvist anser att det därför finns skäl för länder som inte är med i eurosamarbetet att tänka efter vart EU är på väg och vilka politiska konsekvenser det kan få.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons