Annons
Nyheter

Dödstalet stiger efter husras

Dödstalet har stigit till 273 efter det svåra husraset i Bangladesh. Men så många som 1 000 saknas och fortfarande hörs röster från rasmassorna. Polis har satt in tårgas mot demonstranter, som visar sin ilska över raset.
Nyheter • Publicerad 26 april 2013

Polis har satt in tårgas mot demonstranter, som visar sin ilska över byggnadsraset.

– Situationen är väldigt instabil. Hundratusentals arbetare har gått med i protesterna. Vi sköt med gummikulor och använde tårgas för att skingra dem, säger polisen.

Annons

Sammanlagt 3 122 arbetare befann sig i de fem fabrikerna när byggnaden rasade. På bottenvåningen fanns även ett köpcentrum och en bank.

Runt 2 000 människor har räddats de senaste två dagarna, ungefär hälften av dessa är skadade. Uppemot 1 000 personer saknas fortfarande.

Fortfarande hörs röster från överlevande i rasmassorna, uppger räddningsarbetare. Och de tusentals som samlats vid fabriken fick nytt hopp under natten, sedan ytterligare 45 människor dragits fram levande.

– Lukten är så ryslig att ibland känns det som att du måste kräkas. Det är svårt att arbeta mer än 20 minuter i ett sträck, säger Mohammad Tareq, en textilarbetare som deltar i räddningsarbetet.

Byggnadsraset betecknas som den värsta industriolyckan i landets historia, och sätter återigen fokus på frågan om arbetsvillkoren inom den stora textilindustri som förser västvärlden med billiga kläder.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons