Annons
Nyheter

Dödsoffer i nytt skalv i Italien

Minst tio personer har enligt tv-kanalen TG2 omkommit i dagens jordskalv i norra Italien. Flera byggnader som skadades i skalvet den 20 maj nu kollapsat totalt. Italiens premiärminister lovar all tänkbar statlig hjälp.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2012
Räddningspersonal vid en kollapsad fabrik i Mirandola.
Räddningspersonal vid en kollapsad fabrik i Mirandola.Foto: Marco Vasini

Enligt italienska medier har flera byggnader som skadades i skalvet den 20 maj nu kollapsat totalt i bland annat Mirandola, Finale Emilia, San Felice och Cavezzo.

Det förra skalvet var det värsta som drabbat Italien sedan jordbävningen i L'Aquila norr om Rom 2009, då upp mot 300 personer omkom.

Annons

Omfattningen på förstörelsen i området är fortfarande osäker, men många byggnader befaras ha varit skadade vid det tidigare skalvet, ett skalv som krävde sju liv.

– Läget är mycket allvarligt, många har hamnat i rasmassor, säger Alberto Silvestri som är borgmästare i staden San Felice sul Panaro.

– Staden har blivit kraftigt förstörd. Det finns folk under bråten, men vi vet inte hur många, säger en polis i orten Cavezzo till Reuters.

Italiens premiärminister Mario Monti lovar all tänkbar statlig hjälp.

– Jag vill försäkra alla om att staten kommer att göra allt den måste, allt som kan göras, så fort som möjligt, för att garantera att livet kan återvända till det normala i en region som är så speciell, så viktig och så produktiv för Italien.

Skalvets magnitud uppmättes till mellan 5,8 och 6,0; den inträffade på ett djup av 9,6 kilometer enligt det amerikanska institutet USGS. Det följdes av ett kraftigt efterskalv med magnituden 5,3.

– I natt var den första natten som vi sov hemma efter det första skalvet. Och så händer det igen, berättar en invånare i Sant'Agostino för tv-kanalen TG24.

Skalvet kändes runt om i norra och centrala Italien. Kontor evakuerades av säkerhetsskäl i Pisa och från Milano, Bologna och till och med Aosta-dalen, nära gränsen mot Frankrike, rapporteras hur människor rusat ut på gatan i panik.

Från Bologna står all tågtrafik stilla till Milano, Verona och Modena. I Venedig skadades en förbipasserande när en staty föll till marken på grund av skakningarna, berättar AFP.

Omkring 7 000 personer bor fortfarande i 89 tillfälliga tältläger på idrottsarenor, fält, parkeringar och skolor efter skalvet den 20 maj.

Den drabbade regionen, Emilia-Romagna, är till ytan ungefär lika stor som Värmland och Dalsland tillsammans och har drygt fyra miljoner invånare. Huvudort är Bologna, med 400 000 invånare. Regionen är en av Italiens mest välmående och är känd som ett populärt turistmål.

Louise Löfgren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons