Annons
Nyheter

Demonstranter vill stoppa kraftverk

Vattenfalls kolkraftverk utanför Köpenhamn är målet för en stor demonstration på lördag. 3 000 demonstranter förväntas delta. Deras syfte: Att ta sig in på verket. Aktionen ses som en uppladdning inför klimatmötet i december.
Nyheter • Publicerad 24 september 2009

Att demonstranterna vill stoppa produktionen i kolkraftverket är ingen hemlighet. Aktionen som går under namnet ”Shut it down” har en egen webbsida, shutitdown.dk, där arrangörerna öppet berättar om sina planer. Där finns också ett schema för veckans alla förberedelser: i måndags var det plakatmålning i Christiania, på tisdagen klimatföreläsningar och på onsdagen gavs möjlighet till ”action training”.

Flera förberedelsemöten har också hållits i Malmö och Lund, vilket tyder på att svenska demonstranter tänker delta i demonstrationen på lördag.

Annons

Skånepolisen är underrättad om läget och säger sig vara intresserad av att se hur många svenskar som ansluter, hur stor aktionen blir och hur våldsamma metoder demonstranterna använder.

– Det blir spännande att se hur det går på lördag. Det ger en liten fingervisning om vad som väntar under klimatmötet, säger en polis på länskriminalen i Skåne.

Aktionen ska genomföras med hjälp av civil olydnad och ickevåld, enligt uppgifter på webbsidan.

Vattenfall ser allvarligt på demonstranternas plan att ta sig in och försöka stänga verket genom att störa ordningen.

– Vi har naturligtvis varit i kontakt med polisen, vi har förstått att det här är något slags fördemonstration inför klimatmötet i december. Det känns obehagligt att någon vill tränga sig in här. Vi försörjer ju Köpenhamn med el och värme, säger Vattenfalls kommunikationschef i Danmark, Marianne Sparrevohn.

Hon har själv varit i kontakt med en av arrangörerna för demonstrationen.

– Ja, de ville ha ett gemensamt pressmöte med oss men vi tackade nej. Vi har gärna en dialog med demonstranterna och vi har inget emot att debattera och diskutera, men inget gemensamt pressmöte, säger hon.

Det är koleldningen som demonstranterna vänder sig emot. Men den är redan på väg att fasas ut, ett nytt biobränsleverk byggs just nu alldeles intill verket, förklarar Marianne Sparrevohn.

– Biobränsleverket kommer att vara klart före vintern. Att demonstranterna valt oss som mål känns därför nästan ironiskt, säger hon.

Kommer kolen att försvinna helt?

– Nej, det kommer den inte eftersom vi inte kommer att kunna få tillräckligt med biobränsle. Fördelningen kommer att bli 40 procent kol, 60 procent bio. Det innebär att vi sparar 400 000 ton kol om året.

Olof Broddesson
Sarah Nylundn och Dan Ivarsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons