Annons
Nyheter

De hörde kamraterna skjutas

Fem unga överlevare vittnar i dag i den fortsatta rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2012

Bland vittnena finns 22-åriga Renate Tårnes vars förtvivlade inspelade mobilsamtal till polisen väckte uppmärksamhet redan under första rättegångsdagen i april. Tårnes satt gömd på en toalett och hörde Breivik skjuta kamraterna utanför. Även dagens övriga vittnesförklaringar är starka berättelser. Flera av vittnena skottskadades svårt av Breivik

Tjugoårige Hussein Kazemi befann sig plötsligt öga mot öga med massmördaren vid strandkanten på öns sydspets. Breivik frågade med lugn röst "Har ni sett honom" medan han laddade om sitt vapen.

Annons

– Jag fick fram ett svagt ja och min kompis pekade i riktning mot var vi hört skottlossning ifrån, berättade Kazemi i rätten i dag enligt NTB.

Men så förstod han att polisen framför honom inte var någon riktig polis och kastade sig i vattnet med kulorna vinande efter sig. Kazemi var knappt simkunnig men lyckades klamra sig fast vid en sten och hålla sig kortare stunder under vattnet. Han träffades av flera skott men klarade sig. Vid slutet av dagens vittnesmål vände han sig direkt mot Breivik.

– Utöya var mitt första möte med (socialdemokratiska Arbeidepartiets ungdomsförbund) AUF, men jag lovar att det inte ska bli det sista. De som mördades på Utöya hade önskningar och drömmar. Jag ska fortsätta att åka till Utöya för att uppfylla deras drömmar.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons