Annons
Nyheter

Davis avrättad trots protester

USA:s högsta domstol avslog överklagan av dödsdomen. Trots massiva protester har Troy Davis avrättats. Fallet har väckt internationell uppmärksamhet då hans advokater hävdat att han var oskyldig.
Nyheter • Publicerad 22 september 2011
Dödstraffsmotståndare tröstar varandra efter beskedet att avrättningen inte skjuts upp ytterligare.
Dödstraffsmotståndare tröstar varandra efter beskedet att avrättningen inte skjuts upp ytterligare.Foto: Stephen Morton

Troy Davis var dömd för att 1989 ha skjutit ihjäl en civilklädd polis utanför en hamburgerrestaurang i Savannah. Det fanns inga fysiska bevis för att han var skyldig och sju av nio vittnen har i efterhand ändrat sina vittnesmål. Davis begärde också att få göra ett test med lögndetektor för att bevisa sin oskuld, men ansökan avslogs.

Davis avrättades med en giftinjektion i ett fängelse i centrala Georgia och dödförklarades klockan 11.08 lokal tid. Drygt fyra timmar efter utsatt tid.

Annons

Motståndare mot dödsstraffet hade i flera dagar samlats utanför fängelset och en kampanj för att frige Davis hade samlat närmare en miljon underskrifter.

En majoritet av amerikanerna stödjer dödsstraff och de flesta avrättningar drar till sig liten nationell uppmärksamhet. Davis fall har väckt kritik även i Europa där Frankrike och Europarådet i veckan uppmanade de amerikanska myndigheter att stoppa avrättningarna.

Troy Davis blev den 35:e personen som avrättades i USA i år.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons