Annons
Nyheter

Dansk tabbe saboterade permission

Det var en dansk tabbe som saboterade 100 danska soldaters hemresa från Afghanistan i påskhelgen. Färden över Uzbekistan stoppades eftersom en dansk logistikfirma hade begärt överflygningstillstånd för civil trafik.
Nyheter • Publicerad 3 april 2010

KÖPENHAMN. Det var en dansk tabbe som saboterade 100 danska soldaters hemresa från Afghanistan i påskhelgen.

I torsdags skulle ett hundratal av de totalt 750 danska soldater som krigar i den afghanska provinsen Helmand ha flugit från Kabul för att få tillbringa nästan tre veckor hemma hos sina familjer.

Annons

Men det chartrade civila planet kunde inte komma iväg, eftersom Luftfartsverket i Uzbekistan i sista stund drog in överflygningstillståndet.

Först undrade danska myndigheter varför uzbekerna utan förklaring bar sig åt på det viset, men på lördagen stod det klart att någon i Danmark hade tagit fel bland ansökningsdokumenten.

Enligt Michael Langeberg vid danska försvarets taktiska flygledning hade logistikföretaget som anlitats för hemtransporten skickat in en överflygningsbegäran på blanketten som gäller för civil flygtrafik, så när uzbekiska myndigheter fick klart för sig att det skulle vara 100 soldater ombord togs tillståndet tillbaka.

– Det skedde bara 36 timmar innan planet skulle lyfta. Då var det för sent. Vid sådana här ärenden tar det oftast minst 10 dagar för diplomatin att ha sin gång, säger Langeberg.

Danska medier antydde på lördagen att det var försvaret eller regeringen som hade gjort bort sig, men Langeberg lade hela skulden på logistikföretaget.

Oavsett vems felet var, innebär missen att soldaterna blir kvar i Kabul till på måndag, när de enligt uppgift ska flygas hem i ett amerikanskt trupptransportplan via Kirgizistan och Tyskland.

Enligt medierna har inte försvaret gått med på att förlänga permissionen för att kompensera den förlorade tiden.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons