Danmark kräver Nordpolen
Knappt en vecka efter arktiska rådets möte om samarbete har ett dokument läckt ut där det bland annat heter att "kungariket väntas ställa krav på kontinentalsockeln i fem områden vid Färöarna och Grönland, däribland själva Nordpolen". Därmed inleder Danmark en öppen konflikt med Ryssland och andra Nordpolsintressenter, skriver tidningen Information.
Tidningen noterar att kravet på Nordpolen är något märkligt eftersom havsbottnen vid polen inte tros gömma några enorma olje- eller gasrikedomar av betydelse.
Utkastet som Information citerar väntas bli offentligt i juni och ska sändas till FN:s kontinentalsockelkommission "före 2014". Utkastet innehåller ingen argumentering för varför just Nordpolen är viktig för Danmark.
Den nya arktiska strategin handlar också om en förstärkning av den danska militära närvaron, skriver Information.
Danska fartyg patrullerar redan i dag intensivt i de nordligaste delarna av Grönlands farvatten och så ska det förbli. Fartygen ska i framtiden säkras tillgång till dieselolja och andra förnödenheter från den amerikanska Thulebasen för att kunna vara ute längre.
Organisatoriskt planeras en sammanslagning av danska försvarets grönländska och färöiska kommando till ett nytt arktiskt kommando med placering i Nuuk. Den får förstärkning av en helt ny insatsstyrka, specialtränad för arktiska förhållanden. Den sänds ut från Danmark, när behov uppstår. Det arktiska jaktflyg som förutses i den senaste danska försvarsöverenskommelsen 2010-2014 nämns dock inte i strategidokumentet.
Försvarsminister Gitte Lillelund Bech sade dock på tisdagen enligt Ritzau att något beslut om att Nuuk blir säte för det nya arktiska kommandot inte är taget ännu.
De fem arktiska länderna Kanada, Danmark, Norge, Ryssland och USA har alla krav på områden i regionen och konkurrerar främst om de enorma naturresurser som finns där. Flera av kraven överlappar och därmed ställs land mot land. Läget rimmar därmed illa med den bild av visst samförstånd och samarbetsvilja som Sveriges Carl Bildt tecknade efter arktismötet i Nuuk i förra veckan, då Sverige tog över ordförandeklubban från just Danmark.
Utrikesminister Carl Bildt tror inte på en öppen konflikt till följd av den nya danska strategin.
- Ingen har äganderätten till Nordpolen. Här finns en FN-process enligt havsrättskonventionen när man avgränsar kontinentalsockeln men den är inte föremål för någon dramatik över huvud taget.
Inte heller Niklas Granholm, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tror på konflikt i dagens läge.
- Det handlar i Danmarks fall mycket om att signalera sin närvaro. Sveriges ordförandeskap kan dock bli spännande när alla intresserade parter, till exempel Ryssland och Kanada. börjar signalera, säger Granholm till TT.
Och skulle det inte vara tillräckligt spännande med kontinentalsockeldragningar så finns det förutom Grönland det osäkra säkerhetspolitiska läget runt Island och i Barents hav att ägna sig åt, anser Granholm.