Annons
Nyheter

Breiviks skolvänner vittnar i dag

När rättegången fortsätter i dag vittnar Behring Breiviks skolkompisar från västra Oslo. Dagens första vittne, som känt Breivik sedan 11–12 årsåldern, beskriver honom som intelligent, smart och hygglig.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2012
Foto: Varfjell, Fredrik

Dagens första vittne, som känt Breivik sedan 11–12-årsåldern, ville inte ha sin barndomsvän i salen under vittnesmålet. Breivik fördes till ett angränsande rum där han kan följa vittnesutfrågningen via en tv-skärm, två av rättspsykiatrikerna följde med honom för att observera hans reaktioner.

32-åringen i vittnesbåset är brandman och deltog i röjningsarbetet efter bombdådet i Oslo. Men då hade han ingen aning om att det var hans gamle vän Anders, som han känt sedan mellanstadiet, som låg bakom.

Annons

Han beskriver Breivik som intelligent, "varken utåt- eller inåtvänd", smart och att Breivik alltid varit "hygglig".

– Definiera ordet hygglig, kommer det genast från åklagaren.

– Att han var hygglig mot mig, att vi umgicks.

Mannen berättar också att Breivik liksom han själv var mycket intresserad av sitt utseende.

– Men jag var intresserad av kläder, han opererade näsan.

Breivik ville ha en mera "arisk" näsa, berättar vännen. Breivik själv har dock sagt att operationen var en följd av ett slagsmål då en invandraryngling slog sönder näsan på honom.

Inför det första vittnesmålet har de vittnen som varit Breiviks vänner betonat att de inte vill bli identifierade och inte på något sätt bli kontaktade av medier.

Den så kallade 22-julikommissionens rapport om terrordåden läggs fram 13 augusti, uppger NTB. Den ska redogöra för myndigheternas och särskilt polisens beredskap och agerande under och efter terrordåden. Polisen har redan fått mycket kritik för tidssöl och kaotisk samordning. De överlevandes och efterlevandes målsägandebiträden har försökt ta upp detta i vittnesförhören med poliser under rättegången men fått stränga tillsägelser av domarkollegiet om att just detta inte hör till åtalet som gäller Breiviks skuld.

Louise Löfgren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons