Annons
Nyheter

Breiviks offer visade livskraft

Först fick massmördaren Anders Behring Breivik sprida sitt mörker till en chockad omvärld. Men den andra rättegångsveckan lystes upp av starka vittnesmål från överlevande.
Nyheter • Publicerad 27 april 2012
Foto: Larsen, HÃkon Mosvold

Dag tio i rättegången mot Anders Behring Breivik inleddes på fredagsmorgonen med fortsatta vittnesmål av överlevande från bomben i Oslo den 22 juli i fjol.

Ett av de starkare vittnesmålen kom från Espen Naumann, säkerhetsvakt i regeringskvarteret. Han var färdig för dagen när helvetet brakade löst.

Annons

– Det var som att sticka huvudet in i munnen på en brölande val, mindes han i Oslo tingsrätt.

Trots kaoset hade han sinnesnärvaro ta sig in i Höyblokken för att hjälpa till. Där fann han bland annat sin svårt skadade 24-åriga kvinnliga kollega, som befann sig sju meter från bomben och därför kallas mirakelflickan.

Tre år borta

Espen Naumanns desperata rop hördes av två poliser. Tillsammans bar de ut 24-åringen till en ambulans. Insatsen räddade sannolikt hennes liv.

När hon vittnade tidigare i veckan rördes många av hennes historia och förbluffande goda humör. Den unga kvinnan låg i koma i flera veckor. Hon förlorade tre års hågkomster. Borta var bachelorgraden i statsvetenskap. Likaså föräldrarnas namn.

Nu har hon återupptagit studierna och siktar på en mastersgrad.

Förvånad Breivik

– För min del blev allt svart den eftermiddagen. Jag låg i koma i tolv dagar, vittnade en 32-årig man som blev så skadad att han på sjukhuset kunde identifieras först sent på natten, med hjälp av ett ärr på hans lillfinger.

Offer efter offer har satt sig i vittnesbåset under veckan, bara några meter från Breivik. Ingen av dem, en del märkta för livet, har sagt något direkt till terroristen. Ingen av deras anhöriga heller, från dem har bara hörts stilla gråt.

Breivik har sagt att han är överraskad över hur behärskat de drabbade uppför sig i rätten. Hans reaktion på torsdagens allsång som lockade 40 000 person till Youngstorget vet vi däremot inget om.

– Han registrerade det, sade hans advokat Geir Lippestad.

Louise Cronholm
TT-NTB
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons