Annons
Nyheter

Breivik varnar för nya angrepp

Breivik menar att vi borde vara rädda för de två andra cellerna i det påstådda nätverket Knights Templar. "Jag är en av tre och de andra kommer att slå till snart", säger han.
Nyheter • Publicerad 18 april 2012
Foto: Heiko Junge

Breivik svarade lugnt på åklagare Inga Bejer Enghs frågor, men blev fåordig när han fick frågor om vem han hade haft kontakt med i Norge i samband med att han inledde sin radikalisering.

– Jeg önsker ikke å kommentere det, blev fömiddagens utan konkurrens vanligaste svar från Breivik. Frågorna han inte ville svara på gällde detaljer i det hemliga nätverk som Breivik sagt sig vara en av medgrundarna till.

Annons

Efter lunchpausen fortsatte åklagaren att pressa Breivik på detaljer ur manifestet, vad som är sant och inte sant. Inom fem minuter hade han redan sagt "det kommenterar jag inte" tio gånger.

Engh tog återigen upp det påstådda nätverket Knights Templar. Hon läste upp några rader ur manifestet, där Breivik skriver om ett möte i Baltikum där 25–30 personer närvarade från ett 10-tal länder.

I texten står att det var politiker och framgångsrika företagare som deltog. Breivik medgav att det är en "pompös beskrivning", men vill inte svara på fler frågor om mötet.

Det påstådda nätverket är menat för "nationalister och kristna" i Europa, säger Breivik. Han ser al-Qaida som en förebild.

– De brukar extremt brutala metoder för att påverka samhällsutvecklingen. Vår önskan är att få en europeisk version, säger han.

När han talar om nätverket pratar han om "vi" och "oss". Breivik ser sig delvis som en "militant kristen" och tror att vissa skulle ha sett honom som en martyr om han hade dött.

– De som kämpar för kristendomen önskar att kristna ledare ska bidra i kampen och erkänna dem som offrar sig i kampen, säger han.

Breivik menar, på en direkt fråga från åklagaren, att vi alla borde vara rädda för de två andra cellerna i det påstådda nätverket. Cellerna ska finnas i Norge.

– Jag är en av tre och de andra kommer att slå till snart, säger han.

Åklagaren: När som helst kan de slå till i Oslo menar du?

Annons

– Ja, svarar Breivik.

Åklagaren frågar Breivik vad han anser om det straff han kommer att få. Tjugoett års fängelse är ett "patetiskt straff", svarar den åtalade. Hade han då hellre velat bli dömd till döden, undrar Bejer Engh.

– Jag önskar inte det, men jag hade respekterat det. På ett sätt är det synd att Indrebö blev sparkad för han verkar vara den enda här som har förnuftiga tankar, säger han.

Breivik understryker att han bara respekterar två straff – frigivning eller dödsstraff.

Nämndemannen Thomas Indrebö blev på tisdagen av med sin plats i rätten efter att det kom fram att han på Facebook skrivit att Breivik borde få dödsstraff.

Bejer Engh lade mycket krut på att försöka klara ut Breiviks resor i utlandet, framförallt besök i London och Liberia.

I Liberia mötte han en serbisk man, som enligt Breivik var efterlyst för krigsförbrytelser efter Balkankonflikterna.

– Han var en krigshjälte. Han hade kämpat mot muslimerna i sitt land, sade Breivik.

– Varför var den här serben så intresserad av att träffa dig? frågade Bejer Engh.

– Det vill jag inte säga något om.

Annons

När frågorna om serben blev för många fick Breivik ett utbrott.

– Varför skippar vi inte de här närmaste två timmarna och kommer fram till den slutsats ni vill ha, nämligen att ni inte tror att det finns något nätverk och att jag aldrig träffat den här serben.

Det fortsatta förhöret visade på en allt bistrare stämning i salen.

Bland åhörarna i rättssalen fanns svenske vänstermannen Ali Esbati, bosatt i Norge, en av överlevarna från Utöya.

– Nu har det börjat med ordentliga förhör. Det märks på att Breivik är både osäkrare – och argare. Något oklart dock vart åklagaren vill komma, om det handlar om att underbygga en tes om att Breivik är otillräknelig.

Bland åhörarna finns också vaktchefen John Hestnes som förlorade flera arbetskamrater när hans arbetsplats i regeringskvarteren sprängdes i luften. Hestnes klarade sig utan skador och leder nu stödgruppen för dem som överlevde terrorattentatet i regeringskvarteren.

– Denna dag har en del av hans självbild börjat vittra sönder, det märks på honom. Och jag tror inte att han själv ser det som en seger att vägra svara på så många frågor, säger Hestnes om Breivik.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons