Annons
Nyheter

Breivik-undersökning underkändes

Massmördaren Anders Behring Breiviks hjärna blir alltmer en centralpunkt i den pågående rättegången i Oslo tingsrätt. Det stod klart på måndagen under fortsatta förhör. Den stora bomben kom dock först vid dagens slut, när den senaste sinnesundersökningen av honom fick underkänt.
Nyheter • Publicerad 23 april 2012
Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik.Foto: 

Åklagarna lyckades flera gånger få Breivik ur balans. Frågor om den pompösa och helt hemsnickrade tempelriddardräkten fick Breivik att svarsvägra. Rättens ordförande Wenche Elisabeth Arntzen tvingades säga till på skarpen när Breiviks samarbetsförmåga ersattes av vad som uppfattades som sårat sarkastiska motfrågor.

Åklagaren Svein Holden frågade hur mycket de avvisande svaren påverkades av att fyra psykologiska experter fanns i rättssalen.

Annons

– Självklart är de det, jag vill inte hamna på sinnessjukhus, svarade Breivik.

Även om den rättspsykiatriska utfrågningen har skjutits upp till på onsdag blev Breiviks mentala status därmed dagens huvudfråga.

Dagens bomb

Rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sörheim har bedömt Breivik som sjuk, medan Terje Törrissen och Agnar Aspaas anser motsatsen.

Dagens bomb kom då domarkollegiet offentliggjorde nedgörande kritik från den kommission som haft att bedöma de senares undersökning.

Breivik kan ha försökt lura dem, heter det i utvärderingen och det är "olyckligt" att de inte försökt ta reda på mer från Breiviks barn- och ungdomstid.

De bådas undersökning lades fram så sent som den 10 april. Kommissionen kräver nu en tilläggsförklaring. En sådan utlovades under loppet av veckan.

Rodnar och rycker till

Rättspsykologen och forskaren Pål Gröndahl som följt rättegången på plats berömde åklagarnas taktik:

– De är mycket skickliga på att få Breivik att agera. Man ser en person som rycker till, rodnar, hamnar i obalans, till och med kastar elaka blickar mot psykiatrikerna.

Annons

TT: Är Breivik mentalt frisk?

– Jag har inte bestämt mig ännu. Han uppför sig på ett tämligen normalt och logiskt. Men han säger saker som visar på klara brister i verklighetsuppfattningen. Det är verkligen ett gränsland.

Som exempel nämner Gröndahl Breiviks påståenden om att han planerat att fly med ett stulet sjöflygplan från Utöya.

– Det behövdes bara att åklagaren påpekade att Breivik ju inte ens tycks kunna backa en skåpbil – och hur skulle han då kunna flyga ett plan bara genom att lära sig av Youtubefilmer för att det skulle rämna?. Då såg vi en Breivik som fick sin självbild ifrågasatt – och det gillade han inte alls.

Breiviks huvudförsvarare Geir Lippestad ville underbygga tesen att Breivik tog hänsyn till offrens ålder på Utöya och inte medvetet dödade ungdomar under 16 år. Flera av målsägandebiträdena kunde med sina frågor visa att Breivik egentligen inte brytt sig om åldern på dem han dödade.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons