Annons
Nyheter

Breivik hade kunnat stoppas i tid

Varningssignalerna fanns och den norska säkerhetstjänsten hade kunnat stoppa Anders Behring Breivik innan terrorattentaten, anser Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, som i dag presenterar en rapport.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2013

Anders Behring Breiviks namn låg på den norska säkerhetstjänstens bord månader innan terrorattentaten i Oslo och på Utøya, och han hade kunnat stoppas. Varningssignalerna fanns men myndigheterna stirrade sig blinda på att söka efter terrorister med bakgrund i islamistiska rörelser, enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys.

– Breiviks attentatsförberedelser hade en relativt stor förvarningspotential, problemet var att de norska myndigheternas och samhällets förmåga att upptäcka dem var så liten, säger Agrell.

Annons

Uppgifter om Breiviks privatimport och försändelser av kemikalier som det går att tillverka bomber av skickades från olika håll till säkerhetstjänsten, men det tog närmare fem månader innan myndigheten utsåg en tjänsteman att utreda uppgifterna. Norska Säpo säger dock att det inte spelar någon roll att det tog så lång tid, de hade ändå inte förstått vad Breivik höll på med eller kunnat stoppa honom, skriver Dagens Nyheter.

I dag lägger Agrell fram en rapport där han presenterar sin analys av hotbilder och varningar i samband med attentaten i Norge. Han varnar för brist på vidsynthet och för att svenska Säpo kan begå samma misstag.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons