Annons
Nyheter

Brand på fartyg Oslo-Köpenhamn

På förmiddagen väntas danska färjan Pearl of Scandinavia fortsätta färden mot Köpenhamn efter branden i en personbil och en trailer ombord i morse. Branden är släckt och passagerarna behövde inte evakueras.
Nyheter • Publicerad 17 november 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

En personbil och en trailer började brinna ombord på den danska färjan Pearl of Scandinavia i morse. Nu är branden släckt och passagerarna behöver inte evakueras.

Pearl of Scandinavia var på väg från Oslo till Köpenhamn när larmet om brand ombord kom vid sextiden. Färjan befann sig då 2,5 sjömil nordväst om Kullens fyr.

Annons

– Det var en personbil och trailer som brann och det ryker mycket, säger Birgitta Eckermark, räddningsledare på flygräddningen.

– Vi har en brandstyrka som flög med en räddningshelikopter från Göteborg och man sätter nu ner sex man på båten, säger hon.

Dessutom står en annan brandstyrka redo att flyga från Ängelholm.

– Jag vet inte om den har lyft. Men det behöver vädras ut och inga passagerare är skadade, troligtvis blir det ingen evakuering. Det finns också en dansk helikopter i området sedan timme tillbaka, kustbevakningen har två fartyg och en sjöräddningssällskapet har enheter ute, säger hon.

Den danska rederiet DFDS uppger att branden är släckt.

– Branden är släckt. Vi skickar in rökdykare för att kontrollera om det behövs extra eftersläckning. Passagerarna är samlade på samlingsstationer. Färjan ligger stilla för tillfället. Vi ska besluta om vad som ske vidare när vi är helt säkra på att allt är under kontroll. Vi har inga uppgifter om skadade, säger informationschefen Gert Jakobsen till norska NTB.

Fartygets kapten meddelade, enligt sjöräddningscentralen, att strax efter klockan 9.30 skulle färden skulle fortsätta mot Köpenhamn.

När fartyget kommer till Köpenhamn ska en undersökning göras av exakt vad som orsakat branden.

Rederiet DFDS informationschef Gert Jacobsen räknar med att onsdagskvällens avgång till Oslo ställs in.

Rederiet har ingen annan färja att sätta in med så kort varsel.

Annons

En passagerare berättar för norska VG på nätet att stämningen ombord var lugn trots omständigheterna.

– Vi har blivit upplysta om att det är en brand på bildäck, och passagerarna har nu evakuerats upp till restaurangerna. Det är svag röklukt av bränd plast eller gummi. Stämningen är lugn och inte dramatisk, som jag upplever det, säger den icke namngivne passageraren, enligt NTB.

Rederiet DFDS köpte Pearl of Scandinavia 2001, byggde om den och satte in den på rutten Köpenhamn–Oslo.

För fem år sedan genomgick färjan en omfattande renovering och fick bland annat nya restauranger och barer.

Färjan har plats till 2 168 passagerare och 365 bilar. Den är 176,8 meter lång och 29,6 meter bred.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons