Annons
Nyheter

Bombman i databas över terrorister

Tamerlan Tsarnajev, som dog i en eldstrid med polisen efter bombattentatet mot maratonloppet i Boston, fanns med i en topphemlig amerikansk databas över potentiella terrorister. Tsarnajevs namn ska ha skrivits in 2011.
Nyheter • Publicerad 24 april 2013
Tamerlan Tsarnajev och Dzjochar Tsarnajev fångade på bild före bombdådet i Boston.
Tamerlan Tsarnajev och Dzjochar Tsarnajev fångade på bild före bombdådet i Boston.Foto: Uncredited

FBI förhörde Tamerlan Tsarnajev, den äldre av de två bröderna som är misstänkta för bombattentatet där tre personer dödades, efter en förfrågan från ryska myndigheter. Då hittades inget som tydde på att han var ett aktivt hot, men han skrevs ändå in i Tide-databasen (Terrorist Identities Datamart Environment). Över en halv miljon namn ska finnas på listan.

Listan, som sammanställts av Nationella myndigheten för terrorbekämpning, är så omfattande att myndigheterna inte automatiskt kan övervaka alla på den, uppger en källa inom utredningen.

Annons

Sprängningarna under maratonloppet i Boston visar att det är en i praktiken omöjlig uppgift att förebygga terrorattacker genom att spåra upp extremister som agerar i ensamhet, säger säkerhetsexperter.

Experterna varnar för att det kan vara fåfängt att försöka omintetgöra liknande attentat också i framtiden.

Tamerlan Tsarnajev blev visserligen uppmärksammad av säkerhetsmyndigheterna för att ha utvecklat extrema åsikter. Men de uppmärksammade inte att han gjorde en fem månader lång resa i Dagestan. De kunde inte heller stoppa honom eftersom han inte ertappades med något brott, säger experten på terrorbekämpning Philip Mudd som bland annat har varit biträdande chef för FBI och Nationella säkerhetstjänsten.

Katherine Russel, änka efter Tamerlan Tsarnajev, visste inte vad de två tjetjenska bröderna höll på med. De talade med varandra på ett språk som hon inte förstod, enligt hennes advokat Amato DeLuca. Men hon gör allt för att bidra till utredningen, sade han.

Russel försörjde man och barn med socialarbete i ett Bostonområde, medan mannen passade barnet, och var alltför upptagen för att lägga märke till vad männen sysslar, sade DeLuca.

Den yngre brodern Dzjochar Tsarnajev får en av delstatens Massachusetts främsta offentliga försvarare, Miriam Conrad, specialist på strafförhandling. Det kan rädda hans liv.

Conrad är försvarsadvokat sedan 21 år och chef över 19 jurister i Massachusetts, Rhode Island och New Hampshire.

Hon har haft mål som gällt allt från narkotikabrott till planer på att skicka ett sprängämneslastat fjärrstyrt flygplan mot Vita huset i Washington.

Två terroristmål har stått på Conrads arbetslista de senaste åren och i båda fallen har hon förhandlat fram lindrigare straff sedan hennes klienter erkänt sig skyldiga.

Conrad hoppas på en överenskommelse med åklagarna också om Dzjochar Tsarnajev – att han erkänner sig skyldig i utbyte mot att han undgår dödsstraff. I stället kan han få ett livstids fängelsestraff.

Annons

Dzjochar Tsarnajev motiverades av USA:s krig i Afghanistan och Irak, skriver CNN med hänvisning till en regeringskälla med insyn i utredningen. 19-åringen ska ha sagt till utredarna att han och hans bror sökt sig till en mer extrem variant av islam via internet och att de inte hade kontakt med terrorgrupper utomlands.

En delegation från USA:s ambassad i Moskva reste i går till Dagestan för att intervjua bröderna Tsarnajevs föräldrar, uppger en ambassadtjänsteman för AFP.

Samtidigt säger Dagestans inrikesminister Abdurashid Magomedov att påståendena att den äldre brodern Tamerlan Tsarnajev hittade till en radikal form av islam i Dagestan inte är sanna, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Boende och företagare i området runt Boston maratons målgång, där bomberna smällde, får nu börja återvända – även om stora delar av gatorna fortfarande är avspärrade.

– Det har varit tufft. . . Det är väldigt känslomässigt, säger företagaren Ed Borash, som med en hårsmån klarade sig från att bli skadad, till CNN.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons