Annons
Nyheter

Bombangreppet i Oslo upp i rätten

Bombangreppet mot regeringskvarteret i Oslo, som krävde åtta människors liv, var åklagarnas huvudämne under den sjunde rättegångsdagen mot massmördaren Anders Behring Breivik.
Nyheter • Publicerad 24 april 2012
Foto: Lise âserud

Det första vittnet på tisdagen var säkerhetsvakten Tor Inge Kristoffersen, som satt i källaren under höghuset i regeringskvarteret där Breivik parkerade sin bombbil den 22 juli i fjol.

Kristoffersen berättade att han "jagar bort bilar från statsministerkontoret varje dag" och trodde det var en vanlig felparkering.

Annons

– Då sprängdes bilen i luften. Det fanns bara en sak att göra: att ringa direktlinjen till polisen, berättade Kristoffersen med lugn röst.

Beväpnad

Insatschefen Thor Langli vid Oslopolisen vittnade sedan om den kaotiska situationen direkt efter dådet.

Ett problem var att Breivik setts av en säkerhetskamera och att han var klädd som polis – och var beväpnad.

– Vi gav order om att avvisa alla som inte kunde legitimera sig. Vid behov även med vapen, berättade Langli i tingsrätten.

När larmet om Utöya kom kände han instinktivt att det måste ha samband med terrordådet i Oslo.

– Det kan då inte vara två sådana typer som har så många galna tankar på en gång, tänkte jag.

När Langli uttalade orden "sådana typer" vred han på kroppen och tittade mot Breivik.

Breivik rörde knappt en min.

Såg för mycket

Annons

En av de som skakats av Breiviks känslokyla under rättegången är Björn Kasper Ilaug som var i sin sommarstuga nära Utöya när Breivik genomförde massakern. En vän ringde och bad honom låna en båt och åka till Utöya för att hjälpa till.

Ilaug hämtade 20–24 unga från ön och vid sina tre besök såg han långt, långt mer än han ville se.

– Jag såg ju dessa ungdomar . . .

Ilaug följer nu rättegången där Breivik ställs till svars, hans tal om barn som "legitima mål" och att han skulle göra om allt.

– När jag hör de där absurditeterna tänker jag på dem som mist sina barn och som måste lyssna på alla de här tokigheterna, säger Ilaug till TT.

Nya prövningar

Rättegången innebär ständigt nya prövningar för de överlevande.

– Vi prövar att prata med dem hela tiden och förklara att det här är något som vi bara måste gå igenom en gång till. Men de har det väldigt tufft. Jag ser de överlevande i rättssalen som ser de här bilderna – de har det inte bra, säger John Hestnes, som leder stödgruppen för de drabbade i Oslo, till TT.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons